čo ti chýba na Gatromenu ? pridaj svoj podnik na Gatromenu


FOOD FEST v parku prilákal do Trenčianskych Teplíc takmer sedem tisíc milovníkov dobrého jedla

Trenčianske Teplice, 11. september 2019. Druhý ročník FOOD FEST v parku napriek nepriaznivému počasiu prilákal do Trenčianskych Teplíc počas víkendu 7. - 8. septembra takmer 7 000...
12.09.2019   
» čítaj celý blog



Jednoduché čučoriedkové koláče bez lepku a cukru

Banán roztlačíme úplne na kašu s vidličkou. Čučoriedky rozvaríme s trochou vody úplne do mäkka a postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame veľmi chutné cesto. Ja som na...

Lovecká koliba u Michala

Bratislavská 19; 917 02 Trnava
Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk Lovecká koliba u Michala na www.gastromenu.sk
Lovecká koliba u Michala ťa rada privíta a svojou bohatou obednou ponukou určite aj uspokojí. Tešíme sa na návštevu a tvoje objednávky....
» čekuj

Mega úspešný, niekym zbožňovaný, niekym zatracovaný Trnavský jarmok

Tento blog píšem ako trnavský patriot (pretože som rodený trnavčan), ale aj človek ktorý sa bude snažiť byť aspoň trochu objektívny :-) Na úvod ale musím hneď spomenúť, že...
10.09.2019   
» čítaj celý blog

Druhý ročník festivalu Aróma sa niesol v znamení rozmanitých vôní, chutí a hudobných zážitkov

V piatok a v sobotu 6 . - 7. 9. 2019 sa konal v centre Trenčína pri Dome armády Festival vôní, chutí a zážitkov - festival Aróma. Podujatie bolo rozdelené do viacerých zón - nadšenci...
09.09.2019   
» čítaj celý blog

Street food, moderná slovenská kuchyňa, pikniková zóna a eco-friendly koncept: FOOD FEST v parku Trenčianske Teplice je tu opäť!

Trenčianske Teplice, 22. august 2019. V Trenčianskych Tepliciach sa rozlúčia s letom druhým ročníkom septembrového gastro festivalu, ktorý nesie názov FOOD FEST v parku. Počas dvoch...
06.09.2019   
» čítaj celý blog

2. ročník festivalu vôní, chutí a zážitkov Aróma prinesie do Trenčína to najlepšie zo sveta gastronómie

Nadšenci lahodných jedál a kvalitných nápojov sa už 6. - 7. septembra 2019 môžu tešiť na Festival Aróma, ktorý sa uskutoční v centre mesta Trenčín - pri Dome armády...
06.09.2019   
» čítaj celý blog


Recepty na Gastromenu.sk


Špeciality Gastromenu.sk
Recept Domáci utopenci na Gastromenu.sk
Domáci utopenci
Ľuboš Brežák
Ako prvé začíname s nálevom. Do hrnca vlejeme vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a dobre premiešame. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ďalej si pripravíme špekačky, ošúpeme ich a nakrájame pozdĺž na 4 kusy. Očistíme cibuľu, cesnak, papriku a na tenké pásiky nakrájame. Zoberieme si väčší zaváraninový pohár a postupne prekladáme zeleninu so špekačkami. Nezabudni pridať korenie, ktoré...

Jedlá z rýb
Recept Marinovaný losos s avokádovým dipom na Gastromenu.sk
Marinovaný losos s avokádovým dipom
Peter Varga
Marinovaný losos: Filet (strana bez kože) posypeme soľou, cukrom a pokvapkáme limetkovou šťavou. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa. Položíme naň aj čerstvý kôpor, nasekaný nadrobno. Všetko vmasírujeme do ryby. Toto opakujeme každú pol hodinu až kým sa soľ nerozpustí. Keď sa soľ a cukor rozpustí, necháme filet cez noc odležať. Časť s kožou aby nestvrdla, nesolíme. Veľmi by sa potom ťažko krájala. Na ďalší...

Jedlá z hovädzieho mäsa
Recept Kajuga beef na Gastromenu.sk
Kajuga beef
Branislav Brežák
Najprv orestujeme hovädziu sviečkovú, ktorú predtým nakrájame na rezance. Počas restovania hovädzej sviečkovej pridáme červenú papriku a mandle. Po orestovaní mäsa a papriky pridáme chilli zázvorovú omáčku a sójovú omáčku. Nakoniec vmiešame do jedla čerstvé listy baby rímskeho šalátu. Pri tomto recepte pozor na soľ. Ja som soľ vôbec nepoužil, vzhľadom na to že sójová omáčka je dostatočne slaná. A dokonca som nepoužil ani žiadne...

Recept Pečené írske hovädzie rebierko so zemiakovým fondantom, tekvicové pyré s pečenou cibuľkou a lahodnou parmezánovou penou na Gastromenu.sk
Pečené írske hovädzie rebierko so zemiakovým fondantom, tekvicové pyré s pečenou cibuľkou a lahodnou parmezánovou penou
Peter Varga
◾ Príprava hovädzieho rebra: Do pekáča vložíme rebro, mrkvu, zelerové stonky, cibuľu a bobkový list. Zalejeme zeleninovým vývarom a prikryté dusíme v rúre pri 160 °C približne 3,5 hodiny. Potom schladíme a opatrne odstránime z rebier prebytočný tuk a kosti. Šťavu použijeme neskôr. ◾ Zemiakový fondant: Zemiaky vložíme do pekáča a pridáme maslo. Osolíme, okoreníme a pridáme čerstvý tymian. Zakryjeme fóliou a pečieme v rúre pri 160...

Cestoviny
Recept Cestoviny Carbonara na Gastromenu.sk
Cestoviny Carbonara
Branislav Brežák
Slaninu, môže byť mäsovejšia, nakrájaj na kocky. Tak isto nakrájaj aj šunku. Na olivovom oleji opeč slaninu, potom šunku a na koniec aj plátky cesnaku. Celá kuchyňa musí rozvoniavať, vtedy je ten správny moment pridať trochu vody v ktorej sa varili cestoviny. Voda v ktorej varíš cestoviny, musí byť akurát osolená. Neskôr by si omáčku mohol ľahko presoliť, ideme ďalej. Ja používam na dve porcie jednu smotanu na šľahanie, čím má viac obsahu...

Recept Špagety Bolognese na Gastromenu.sk
Špagety Bolognese
Branislav Brežák
Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného vína, muškátový kvet, soľ, čierne korenie, oregano a dobré pomleté hovädzie mäso. Cibuľu spolu s koreňovou zeleninou opraž do zlata na olivovom oleji vo väčšom hrnci. Tu musím povedať, že v koreňovej zelenine namiesto klasického zeleru je lepšie použiť...

Múčniky
Recept Čerešňová bábovka na Gastromenu.sk
Čerešňová bábovka
Silvia Kollárová
Vajíčka si vymiešame do penista s trstinovou melasou a postupne pridáme kokosové mlieko, olivový olej a ostatné suroviny. Nakoniec si primiešame do cesta pár vykôstkovaných čerešní. Miesto karobového prášku môžete pridať do cesta kakao. Cesto vlejeme do formy na bábovku a dáme piecť na 180 °C, 40 minút. Necháme vychladnúť a vyklopíme z formy. Na vrch bábovky si rozpustíme nad parou horkú čokoládu a polejeme ňou bábovku. Ak...

Recept Čerešňová bublanina (bez lepku, bez laktózy, bez cukru) na Gastromenu.sk
Čerešňová bublanina (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme a žĺtka s roztlačeným banánom vymiešame do penista. Pridáme kokosové mlieko, ryžový olej a postupne ostatné suroviny. Cesto vlejeme na menší plech, vystlaný papierom na pečenie o priemere 28 cm. Vykôstkované čerešne si podlejeme trochou vody a varíme na miernom ohni až do zmäknutia a zhustnutia. Veľkou lyžicou začneme pridávať na vrch po celom ceste. Dáme piecť na 180 °C, 30 - 35 minút. Necháme vychladnúť a...

Recept Jednoduché čučoriedkové koláče bez lepku a cukru na Gastromenu.sk
Jednoduché čučoriedkové koláče bez lepku a cukru
Silvia Kollárová
Banán roztlačíme úplne na kašu s vidličkou. Čučoriedky rozvaríme s trochou vody úplne do mäkka a postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame veľmi chutné cesto. Ja som na koláčiky použila silikónovú formu na pečivo, ale môžete vyskúšať urobiť menšie kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch každého koláčika som pridala ešte čerstvé čučoriedky. Dáme piecť na 180 °C, 40 minút. Necháme úplne vychladnúť. Koláče...

Recept Jednoduchý čučoriedkový chlebík bez lepku, cukru a laktózy na Gastromenu.sk
Jednoduchý čučoriedkový chlebík bez lepku, cukru a laktózy
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s banánom do penista. Banán si vždy roztlačím najprv vidličkou. Postupne pridávame ostatné suroviny a nakoniec do cesta vmiešame opatrne vyšľahané bielka so štipkou soli. Čučoriedky na plnku si podlejeme trochou vody a uvaríme do zhustnutia. Treba si to odsledovať, aby sa vám plnka nepripálila a nebola príliš hustá. Polovicu cesta vlejeme do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie, pridáme plnku...

Recept Klobúčiky s hruškovou plnkou (bez lepku, bez cukru, bez histamínu) na Gastromenu.sk
Klobúčiky s hruškovou plnkou (bez lepku, bez cukru, bez histamínu)
Silvia Kollárová
Zo surovín si vypracujeme rukami cesto a na riadne pomúčenej doske alebo silikónovej podložke, vyvaľkáme cesto približne na 5 mm hrúbku. Pomocou klasického okrúhleho pohára na vodu som vykrajovala kolieska. Hrušky na plnku si ošúpeme, nakrájame a uvaríme do mäkka so škoricou a klinčekmi. Môžete hrušky podliať troškou vody. Orechy si vždy vopred namočím do vody aspoň na dve hodinky, zbaviť ich plesní a toxínov. Hrušky aj s orechmi si...

Recept Krémeš na Gastromenu.sk
Krémeš
Ako prvé upečieme lístkové cesto. Zo zlatého klasu, mlieka a pudingu uvaríme hustý krém. Pridáme krištáľový a vanilkový cukor. V 1,5 dcl. mlieka uvaríme 2 lyžice polohrubej múky. Vo vlažnom stave zmiešame obidve zmesi (aby sme zabránili zhrčkovaniu) a dobre vymixujeme. Vyšľaháme šľahačku z mlieka a rastlinného tuku v prášku. Nanesieme na cesto v poradí krém, šľahačka a prikryjeme druhým cestom. Dáme odležať do chladničky. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom. ◾ Jedna rada na záver. Vrchné cesto po upečení narež na taký počet porcií,...

Recept Ovocný koláč bez lepku, múky a cukru na Gastromenu.sk
Ovocný koláč bez lepku, múky a cukru
Silvia Kollárová
Mango si ošúpeme a v mixéri vymiešame spolu s vajíčkami. Postupne pridávame ostatné suroviny, najprv mokré a potom suché suroviny. Vymiešame úžasné chutné sladulinké cesto, ktoré vlejeme do silikónovej formy na koláče. Ak nemáte k dispozícii silikónovú formu, môžete cesto vliať do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Na vrch koláčikov som poukladala červené ríbezle. Ovocie môžete použiť aj podľa seba, aké máte radi. Dáme...

Recept Quinoa jahodový koláč bez lepku, cukru a laktózy na Gastromenu.sk
Quinoa jahodový koláč bez lepku, cukru a laktózy
Silvia Kollárová
Banán (najlepšie sú prezreté banány) si rozpučíme riadne vidličkou. Banán vymiešame s vajíčkami do penista. Jahody umyjeme, nakrájame a zmixujeme na kašu. Postupne pridávame ostatné suroviny a vymiešame cesto. Vlejeme na 28 cm menší plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch poukladáme ešte jahody. Dáme piecť na 180 °C, 45 - 50 minút. Tento experiment s Quinoa sa skutočne vydaril, vďaka banánu a jahodám je koláč sladulinký a Quinoa...

Recept Vegan koláčik s plnkou sladkých jahôd (bez lepku, bez laktózy, bez cukru) na Gastromenu.sk
Vegan koláčik s plnkou sladkých jahôd (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Silvia Kollárová
Väčší banán si roztlačíme vidličkou, pridáme mandľovú múku a ovsené vločky. Cesto si rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme 50 g ovsenej múky bez lepku. Ak sa vám bude zdať cesto vlhkejšie, pridajte si ešte trochu múky. Cesto natlačíme do 18 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie, čo najviac po vrchné okraje. Jahody si umyjeme, nakrájame a dáme variť s trochou vody do zmäknutia. Voda nech sa vám úplne neodparí,...

Recept Vegan slivková galetka bez lepku a cukru na Gastromenu.sk
Vegan slivková galetka bez lepku a cukru
Silvia Kollárová
Banány rozpučíme vidličkou úplne na kašu a postupne pridáme ostatné suroviny, vypracujeme rukami cesto. Ja som použila arašidovú múku, ale nič nepokazíte ak pridáte mandľovú múku. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo silikónovej podložke do kruhu. Ja som cesto vyvaľkala trochu hrubšie aby nebolo príliš tenké a dalo sa s ním dobre pracovať. Mletý mak som zaliala teplým kokosovým mliekom a nechala chvíľu odstáť. Do stredu, pár...

Dezerty
Recept Batátový koláč bez lepku, bez múky a cukru na Gastromenu.sk
Batátový koláč bez lepku, bez múky a cukru
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme. Sušené ďatle treba vopred aspoň na 3 hodinky namočiť do vody aby úplne zmäkli. Ďatle potom vymixujeme na kašu a spolu so žĺtkami vymiešame mixérom. Surový batát ošúpeme a opäť zmixujeme na drobno. Postupne pridávame ostatné suroviny do cesta a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahané bielka so štipkou soli. Cesto vlejeme do menšej 18 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 180°C, asi na 50 - 55...

Recept Čerešňový koláč s nádychom mäty bez lepku a laktózy na Gastromenu.sk
Čerešňový koláč s nádychom mäty bez lepku a laktózy
Silvia Kollárová
Najskôr si natrhajte veľa čerstvej mäty. Čím viac druhov mäty, tým lepšie. Ja som nazbierala aspoň tri veľké hrste. Mätu umyjeme, obtrháme listy a zmixujeme spolu s vajíčkami v smootie mixéry. Vlejeme do misky, pridáme trstinovú melasu a opäť vyšľaháme v mixéry. Ak použijete iné sladidlo, chuť môže byť trochu odlišná. Postupne pridávame ostatné suroviny. Nakoniec primiešame kvalitnú horkú čokoládu, rozpustenú nad parou...

Recept Hokkaido jahoda cheesecake (bez lepku, bez cukru) na Gastromenu.sk
Hokkaido jahoda cheesecake (bez lepku, bez cukru)
Silvia Kollárová
Banán roztlačíme vidličkou úplne na kašu, pridáme jemné ovsené vločky, ostatné suroviny a vypracujeme rukami cesto. Cesto treba vyvaľkať na tenko a potom natlačiť do 18 cm formy, vystlanej papierom na pečenie. Polovicu hokkaido tekvice upečieme a potom rozmixujeme na pyré. Pridáme riccotu, vajíčka a vymiešame plnku. Plnku vlejeme na korpus a dáme piecť na 180 °C, 30 - 35 minút. Nakoniec umyjeme jahody, nakrájame ich na menšie kúsky, podlejeme...

Recept Špenátová roláda bez lepku na Gastromenu.sk
Špenátová roláda bez lepku
Silvia Kollárová
Najprv si oddelíme vajíčka. Umyjeme špenát a sparíme ho nad parou. Ja používam vo svojej domácnosti parný hrniec. Sparený špenát aj so žĺtkami a Agáve sirupom zmixujeme v smoothie mixéry. Postupne pridáme múku a nakoniec do cesta zľahka primiešame vyšľahané bielka so štipkou soli. Cesto vlejeme na menší 28 cm plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka ho rozotrieme. Pečieme na 180°C, 15 minút. Cesto si po upečení prehodíme opatrne na...

Recept Tiramisu na Gastromenu.sk
Tiramisu
Branislav Brežák
Moja príprava dezertu Tiramisu je úplne jednoduchá. Roky, ktoré ma naučili sa pohybovať v kuchyniach rôznych reštauráciach, odzrkadľujú tento recept. Žĺtka vymiešame s cukrom. Ale pozor! Musí sa to robiť nad parou, kde prejde tepelná úprava vajíc minimálne nad 54 °C. Potom pridáš Mascarphone a nakoniec vyšľahanú 33% percentnú sladkú smotanu. To je, čo sa týka krému. Ideme na vyskladanie samotnej Tiramisu do nádoby, alebo nejakého pohára....

Recept Trhanec s jahodami a vanilkovou zmrzlinou na Gastromenu.sk
Trhanec s jahodami a vanilkovou zmrzlinou
Branislav Brežák
Z mlieka vaječných žĺtok a hladkej múky pripravíme husté cestíčko. Ochutíme cukrom a štipkou soli. Tesne pred tepelnou úpravou do pripraveného cesta primiešame vyšľahanú penu z vaječných bielkov a zľahka premiešame. Takto pripravené cesto nalejeme na panvičku, ktorú sme potreli olejom. Hrúbka cesta by mala byť približne 8mm. Najprv opečieme jednu stranu dozlatova a potom dopečieme aj druhú stranu a pomocou drevených variešiek cesto na...

Miešané nápoje
Recept Breakfast Martini na Gastromenu.sk
Breakfast Martini
Šejk, šejk, šejk, skoro ako z pesničky. Áno, aj tento drink je o miešaní. Však preto je to miešaný nápoj :-)) OK, poďme na postup. Do ľadom vychladeného šejkra pridáme všetky ingrediencie a miešame, miešame a miešame. S troškou humoru vymiešame dokonalý nápoj pre ešte dokonalejší pôžitok, ktorý zažiješ len v určitom bare. V akom bare? Čítaj...

Recept Clover Club (Twist) na Gastromenu.sk
Clover Club (Twist)
Na úvod si dobre vyfrapujeme šejker ľadom (frapovať znamená v barmanskom žargóne vychladiť). Postupne pridáme všetky ingrediencie a dobre vyšejkujeme. Na záver pridáme do šejkra vaječné bielko a dávkou barmanského umenia vyšejkujeme nápoj na konzistenciu, ktorú vidíš na obrázku. Na ozdobenie môžeme použiť kúsky mrazených...

Recept Espresso tonic s ružovým grepom na Gastromenu.sk
Espresso tonic s ružovým grepom
Na začiatok si dobre vyfrapujeme pohár. Kto nevie čo to znamená, tak je to ochladenie pohára ľadom. Do prázdneho vychladeného pohára nalejeme sirup s ružového grepu, pridáme ľad, tonik a nakoniec espresso. Kávu lejeme pomaly, aby sa drink hneď nepomiešal. Správnym efektom pre tento drink je pekné členenie farieb, kde sa striedajú farby ružového grepu, toniku a kávy. Zo sveta mixológie Štefan...

Recept Mai Tai na Gastromenu.sk
Mai Tai
Najprv zmiešame v šejkri obidva rumy, pridáme pomarančový likér (triple sec), mandľový sirup, limetkovú šťavu a ananásový džús. Dobre prešejkujeme, a to myslím dobre. Na koniec pridáme podrvený ľad. Znovu prešejkujeme a nalejeme do vopred vychladeného pohára. Môžeme podávať s kúskom ananásu alebo cocktailovou...

Recept Negroni na Gastromenu.sk
Negroni
Drink vymiešame v šejkri a to postupne pridávaním najskôr 24 ročným Beefeater Ginom, Campari a Martini Rossom. Ideálne je mať všetko zachladené a dokonca aj pohár by mal mať minimálne takú teplotu, aby nám zbytočne drink neohrial. Možno dobrou radou je aj vyfrapovanie pohára, čo je vlastne ochladenie pohára ľadom. Vždy je tiež dôležité zvoliť správny pohár, ktorý dodá drinku potrebnú eleganciu a...

Recept Pelican na Gastromenu.sk
Pelican
Do pohára dáme ľad. Postupne pridávame grepový sirup, grepový džús, šťavu z limetky a nakoniec Grenadínu. Ako ozdobu použijeme čerstvý ružový grep a lístok mäty. Pri tomto drinku nie je podstatný vzhľad pohára. Kto má rád široký pohár, môže použiť ten. Dôležitá je chuť, a o to pri tomto drinku ide :-) Pokiaľ má niekto rád mätu, kludne môže zaexperimentovať a pridať do drinku viac mäty. Mäty nie je nikdy dosť, že? Štefan...

Recept Satisfaction na Gastromenu.sk
Satisfaction
Pri tomto drinku je spôsob prípravy úplne jednoduchý. Vychladíme (vyfrapujeme) si vhodný pohár ľadom. Ja som použil nízky pohár z hrubého skla. To preto aby dlhšie držal svoju teplotu. Možno by nebolo na škodu poháre vyťahovať pred podávaním z mrazničky. Ale to už je na každom, akú teplotu drinku prefereuje. Takže, do šejkru pridáme všetky ingrediencie a šejkneme drink. Do pohára pridáme ľad a zalejeme ho šejknutým drinkom. Ozdobíme mrazenými malinami a vetvičkou rozmarínu. Podávame a pijeme...

Recept Spiced G&T na Gastromenu.sk
Spiced G&T
Tento osviežujúci drink je tak jednoduchý, že si ho môžeš kedykoľvek doma sám pripraviť. Pripraviť si ho môžeš nie len pre seba ale aj na svojej ginovej párty pre svojich hostí, priateľov. Tu je postup: do šejkru pridaj postupne gin The Botanist, Passion fruit, ružové korenie a veľa ľadu. Vymixuj a cez sitko nalej do pohára s ľadom. Dolej po povrch tonikom, ozdob mletým ružovým korením a čerstvou vetvičkou rozmarínu. Nezabudni miešať z kvalitných ingrediencií, ktoré zaručujú unikátnu chuť tohoto drinku :-)) Do miešania <b>Štefan...