TOP ponuka

Trnava
4

Denné menu

Obedové menu

Trnava
9

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Kulajda

Vojto Artz
Kulajda je typická polievka, ktorá sa od nepamäti varí v slovenských končinách. Aký je jej pôvod, to tu nebudeme rozoberať, ale na čo sa pozrieme je jej význam pre zdravý základ stavby nášho jedálničku. Huby ktoré obsahuje, sú dobrým antioxidantom. Na to kôpor má vysoké antibakteriálne účinky. Z vitamínov sú to C, F, B, ďalej karotén, železo, fosfor, vápnik, draslík. Z väčšej časti, bielkoviny sú zastúpené vo vajci. Na margo toho si naši slovenskí predkovia nemali moc z čoho vyberať, ale zato sa dokázali aj z toho mála, zdravo stravovať. Táto polievka je toho dôkazom a my si ju predstavíme v podaní šéfkuchára a prezidenta slovenských kuchárov a cukrárov Vojta Artza.

Sleduj Vojta Artza aj na IB vojtoartz_cookingshow

Sleduj Vojta Artza aj na FB Vojto Artz - Cookingshow

Suroviny na 4 porcie

• 80 g. masla • 2 lyžice hladkej múky • 800 ml. vývaru • 200 g. zemiakov (najlepšie varný typ B) • 120 ml. mlieka • 40 g. kôpru (môže byť aj mrazený) • 120 g. húb (mrazené) • 100 ml. smotany na šľahanie •  3-4 lyžice octu (alebo podľa chuti) •  rasca mletá •  soľ • 25 g. cukru (alebo podľa chuti) •  Na pošírované vajcia: • 4 ks. vajcia • 2 lyžice octu • 500 g. vody •  štipka soli
Recept Kulajda na Gastromenu.sk

Postup

1. Z polovice masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, ochutíme soľou, drvenou rascou a povaríme 20 minút. Olúpané očistené zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do polievky. Varíme ich domäkka.

2. Ku koncu varu pridáme mlieko, kôpor a na masle restované nakrájané huby (ak použijeme sušené huby, tak ich vkladáme namočené do polievky hneď na začiatku spolu so zemiakmi). Ochutíme prevareným octom s cukrom. Nakoniec zjemníme smotanou a krátko povaríme.

3. Do kastrólika dáme vodu (výška vody asi 15 cm), ochutíme octom, soľou a privedieme tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a opatrne ho spustíme do ochutenej vody. Varíme „tiahnutím“, aby bielok bol pevný a žĺtok mäkký (cca 3–4 minúty). Potom vajce vyberieme dierovanou naberačkou a servírujeme. Pri podávaní vkladáme pošírované vajce do polievky, doplníme kôprom.

Zdroj: Varecha.sk / Foto: Dušan Křístek

Pozerávaš Youtube? Sleduj kanál Varecha TV
27.01.2021

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
23.05.2022
2,8 M


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Víkendová ponuka 21.05.-22.05.2022 Počas celého víkendu si môžete vybrať jedno z víkendových jedál. Rovnako sa dajú objednať aj na donášku. Polievka je v cene hlavného...
20.05.2022
2,3 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Patrí medzi vaše...
12.04.2022
1,2 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáte zamestnanie v gastronómii, máte chuť pracovať v plne rozbehnutej reštaurácii s barom? Tak nás neváhajte kontaktovať na telefónnom čísle +421905 360 555 alebo nás kontaktujte...
29.03.2022
1,0 M

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
12.03.2022
1,4 M


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
12.03.2022
430 K