Pri pomyslení na mrkvu, sa opäť vraciam do detských čias. Veľmi rada spomínam na krásne detské veselé časy, keď v našich očiach prekvitala radosť a smiech. Pamätám si vo svojich očiach, keď mi moja mamina vždy pripravila nastrúhanú mrkvu s jabĺčkom :-). Vždy mi k tomu pridala nejaký sladký chrumkavý keksík, tá chuť a radosť bola nekonečná. Verím, že všetci si radi spomíname na sladké radosti z detských čias. Ja som pre Vás pripravila skvelý recept na mrkvový koláčik s bielou penou na vrchu. Verte mi, tento koláč si s radosťou obľúbite. Chuť sladkých pomarančov, lieskových orieškov a úžasného voňavého korenia, vo vás zanechá ešte dlhý gastronomický zážitok. Tak neváhajte a upečte si so mnou voňavý mrkvový koláč bez cukru.
◾ Sleduj Silviiné recepty aj na jej Instagrame
kollarovasilvia
Postup
Lieskové orechy si vždy na nejaký čas namočím do vody a potom ich vysuším na panvici aby boli mierne opražené. Ďatle si môžete vopred na noc namočiť do vody alebo zaliať vriacou vodou a nechať chvíľu odstáť do zmäknutia. Potom ich zmixujete aj s trochou vody na kašu. Najprv si do misky vlejeme šťavu z pomarančov, pridáme mlieko, sušené ďatle zmixované na kašu a vymiešame. Postupne pridávame lieskové mleté orechy trochu opražené, múky, korenie, psyllium, nastrúhanú mrkvu a nakoniec primiešajte teplú vodu. Potom pridáme a opatrne s vareškou vmiešame rozdrvené lieskové orechy a brusnice, ktoré sme vopred na chvíľu namočili do vody aby napučali a zmäkli. Cesto vlejeme do 23 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C, 45 minút. Nechať úplne vychladnúť. Kokosové mlieko v plechovke treba dať vopred na noc do chladničky. Potom vyberieme iba hustú časť z obidvoch plechoviek a zmixujeme do hustej kozistencie.
S láskou k pečeniu
Silvia Kollárová
30.10.2020