Nealkoholová tuková choroba pečene je niečo, čo sa začína ako „neškodná“ steatóza (stukovatenie) pečene, vyvíja sa do klasickej cirhózy, ktorá môže vyústiť až do rakoviny pečene. Kto si to tu želá? Urobte všetko preto, aby ste nemali obvod pása väčší ako 88 cm (žena) a 102 cm (muž) – v opačnom prípade riskujete zlyhanie kľúčového metabolického orgánu. Ak už máte steatózu, pečeň bije na poplach! Ešte stále sa môže vyčistiť: stačí, ak zmeníte svoj život, schudnete a zachránite si svoju pečeň!
Ivana: táto extra silná zostava podporuje funkciu pečene. Tip: ak sa ponáhľate, použite konzervovanú fazuľu, ktorú však nezabudnite dobre prepláchnuť pod tečúcou vodou, aby ste ju zbavili zbytočnej soli. Ak máte niekedy čas, uvarte si fazuľu do zásoby – naporciovaná v menších množstvách vám v mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov. A môžete ju potom kedykoľvek použiť na čokoľvek.
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Kaleráb, nakrájame na tenké pásiky, alebo nastrúhame nahrubo.
Ak použijeme konzervovanú fazuľu, tak ju prepláchneme.
Príprava fazuľovej nátierky:
V miske vidličkou roztlačíme fazuľu a primiešame k nej tahini, ľanové semeno, tymian a kurkumu. Nátierku šetrne posolíme.
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- fazuľová nátierka – hrubá vrstva, nešetrite
- pikantná mrkva – stačí tenká vrstva
- nakrájaný kaleráb
- polníček
- fazuľová nátierka
Čas prípravy 8 minút
09.10.2022