Sušené slivky sú skutočne mimoriadne silná ochrana kostí: profesor Arjmandi z Floridy ukázal na 12-mesačnom výskume postmenopauzálnych žien, že konzumácia 10 – 12 sušených sliviek denne výrazne zlepšuje zdravie a denzitu kostí.
Ivana: Neobyčajný a výnimočný – takým je tento sendvič, ktorého chuť v sebe spája vyváženú kombináciu sladkej, korenistej a štipľavej chuti obohatenú o netradičnú chuť surových šampiňónov, čo zaručuje zážitok pre všetky vaše chuťové poháriky :-)
Suroviny použité v tejto zostave sú pre kosti fakt super: tahini a tofu sú zdrojom vápnika a šampiňóny sú zdrojom látok so silným protizápalovým účinkom. Sušené slivky okrem vápnika, horčíka, bóru a vitamínu K obsahujú aj látky – polyfenoly, ktoré podporujú aktivitu osteoblastov – buniek kostného tkaniva.
Spoluautori: Mgr. Petra Gálisová, Ivana Kachutová (Mesárošová), MSc.
Foto: Mgr. Jana Ardanová
Postup
Na drobno nasekáme čerstvú / sušenú čili papričku. Hrušku nakrájame na plátky. Sušené slivky, nakrájame na menšie kúsky. Lahôdkové tofu, nakrájame na tenké plátky. Umyté a očistené šampiňóny, nakrájané na plátky.
Suroviny naskladáme do sendviču od spodu:
- základná omega majonéza
- malý kúsok nasekanej čili papričky – iba taký malý, aby vás to v ústach hrialo, nesmie páliť !
- lahôdkové tofu
- rukola
- sušené slivky
- hruška
- šampiňóny
- tahini – vrstva hrubá 2 – 3 mm
Čas prípravy 7 minút
27.09.2022