Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Kuracia balotínka so zemiakovo-zázvorovým krémom, omáčka Red curry a grilovaná špargľa

Michal Kulik
Ako ďalším kuchárom, ktorý prispel do receptov na Gastromenu.sk je Michal Kulik. My sme pred časom oslovili niekoľkých profi kuchárov, aby sa zapojili do kampane "Var s nami s profi kuchármi", ktorej cieľom je zdravo poradiť, viac menej inšpirovať ľudí, čo si doma navariť. A aj preto, že momentálne ešte stále musia byť reštaurácie a hotely zatvorené, tak prostredníctvom týchto profi receptov, chceme priblížiť čo nám všetkým chýba - a to návšteva obľúbenej reštaurácie, bistra, alebo miesta kde sa dá dobre najesť.

"Tento recept je nenáročný na prípravu a zároveň je veľmi chutný" - týmito slovami začína písať svoj recept Michal Kulik, šéfkuchár Hotel Senec****

Michalovi Kulikovi ďakujeme za recept - Gastromenu.sk

Suroviny na 10 porcií

• 10 ks. kuracích stehien • 150 g. mandlí • 200 g. listového špenátu • 1,2 kg. zemiakov • 100 g. zázvoru •  maslo •  šľahačka •  olej • 300 g. špargle •  soľ •  korenie •  Red curry pasta
Recept Kuracia balotínka so zemiakovo-zázvorovým krémom, omáčka Red curry a grilovaná špargľa na Gastromenu.sk

Postup

Kuracie stehno si vykostíme jemne vyklepeme, osolíme a okoreníme. Používame preto stehno s kosťou a nie už vykostené. Zakúpené v obchode zvyknú byť malé, alebo dotrhané a my potrebujeme krásny plát mäska. Na plnku použijeme lupene z mandlí, ktoré na sucho orestujeme na panvici. Tiež špenát, ktorý si len zľahka spravíme na masielku. Špenát a mandle spolu premiešame a dochutíme. Následne plníme do vopred pripravených kuracích stehien. Pri tomto recepte odporúčam tepelnú úpravu "sous vide". Keď už máme stehná naplnené, tak si nachystáme potretý alobal maslom alebo olejom. Položíme naň kuracie stehno a všetko pekne po jednom zabalíme do rolky. Stehná si dáme piecť cca na 40 minút na 170 °C. Medzitým si v osolenej vode uvaríme zemiaky a pridáme na jemno nastrúhaný zázvor. Zemiaky po uvarení prepasírujeme alebo rozšľaháme. Pridáme trošku šľahačky a masla na zjemnenie. Dochutíme soľou a môžete pridať aj trošku muškátového oriešku.

Na prípravu špargle si dáme zovrieť vodu, ktorú trošku osolíme. Keď nám voda vrie, tak do nej vložíme špargľu a budeme ju blanžírovať cca 1 minútu. Potom ju vyberieme a hneď ju vložíme do nádoby s ľadom, alebo veľmi studenou vodou. Tým že ju zachladime, zastavíme proces varenia a špargľa si zachováva krásnu zelenú farbu a hlavne vitamíny. Pred podávaním si špargľu prekrojíme a len zľahka orestujeme na masielku.

Keďže príprava Red curry omáčky je náročná, hlavne na prístupnosť surovín a hlavne na zloženie, tak si ju jednoducho kúpte už hotovú :-). Obsah sáčku si môžete rozriediť vodou, vývarom, kokosovým mliekom alebo vínom. Proste hoci čím, na čo máte chuť.

Michak Kulik