Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Recepty na Gastromenu.sk



Slávky na dva spôsoby

Martin Záhumenský
Pripravíme si ich na dva spôsoby, ale základ majú ten istý a to je takzvané sofrito. Na olivovom oleji si opečieme nakrájanú šalotku, cesnak a sedano - takto začína opisovať svoj recept Martin Záhumenský, ktorého môžeš sledovať aj v jeho Instagramovom profile martinzahumensky

Suroviny na 4 porcie

• 1 kg. slávky • 4 ks. šalotky alebo cibule • 2 strúčiky cesnaku • 2 ks. sedano • 150 g. pancetta • 200 g. cherry paradajok • 300 ml. bieleho vína alebo prosecco • 50 g. masla • 100 g. parmezánu alebo pecorino •  kvalitný olivový olej • 1 ks. citrónu
Recept Slávky na dva spôsoby na Gastromenu.sk

Postup

Slávky si najskôr vyčistite. Dobrá technika je si ich dať do ľadovej vody, osolenej morskou soľou. Tým pádom si budú myslieť, že sú v prirodzenom prostredí a tak sa otvoria a vyplavia prebytočný piesok. Nechať ich len pod tečúcou vodou je nezmysel, radšej ušetrite vodu. Nezabudnite očistiť takzvané "fúzy".

Slávky s cherry paradajkami

Pridáme slávky, prikryjeme a necháme cca minútu podusiť. Pridáme prekrojené paradajky, podlejeme vínom a dusíme dokiaľ sa neotvoria. Hneď ako sa slávky otvoria, odstavíme ich z ohňa. Pridáme bazalku a zastrúhame trochou parmezánu, čím aj zahustíme omáčku. Pridáme kúsok masla, čím omáčku aj zjemníme. Dochutíme citrónovou kôrou a šťavou.

Slávky s pancettou

Pridáme nakrájanú pancettu, skaramelizujeme. Pridáme slávky, prikryjeme a necháme cca minútu podusiť. Podlejeme vínom a dusíme dokiaľ sa neotvoria. Hneď ako sa slávky otvoria, odstavíme z ohňa. Pridáme petržlenovú vňať a zastrúhame syrom pecorino, čím aj zahustíme omáčku. Pridáme kúsok masla, čím omáčku aj zjemníme. Dochutíme citrónovou kôrou a šťavou.

Okamžite servírujeme a konzumujeme najlepšie s cesnakovou bagetkou. Slávky sú skvelým jednoduchým jedlom vhodným na ľahký obed či večeru, ale sú aj skvelým párty jedlom.

Bon appetit! - Martin Záhumenský
13.10.2020