Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Trendy 2020 v Gastronómii podľa ŠUHAJÍKOV

Tak, ako každá sféra má svoje trendy, má ich aj gastronómia. A ta slovenská vôbec nie je výnimkou.Toto je pohľad ŠUHAJÍKOV na trendy v gastronómii v roku...
11.01.2020   
» čítaj celý blog

Cviklovo čokoládový tart (bez lepku a laktózy)

Prezreté banány si vidličkou riadne roztlačíme a vymiešame na kašu. Pridáme rozpustené vegan maslo a postupne ostatné suché suroviny. Samozrejme môžete použiť v recepte aj klasické...

Reštaurácia Važinka

Hviezdoslava 8; 922 42 Madunice
Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk Reštaurácia Važinka na www.gastromenu.sk
Reštaurácia s ubytovaním je novým gurmánskym pulzom v obci Madunice, kde doteraz táto oblasť až zívala prázdnotou po kvalitných službách...
» čekuj

Podujatie, ktoré poteší vaše zmysly!

Všetky vône, chute a farby sa skoncentrujú na prestížnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Gastronomické novinky, potraviny, víno a káva z celého sveta, lokálne aj exotické...
08.01.2020   
» čítaj celý blog

Dušan Křístek - Food fotograf 1. ligy

S Dušanom som sa spoznal, a môžem povedať, že to bolo na jednej sociálnej sieti. Ktorá to bola napíšem trochu nižšie. Osobne sme sa stretli na jednej vynikajúcej akcii, ktorá bola...
05.12.2019   
» čítaj celý blog

Šuhajíci pri panvici dnes varia v Košiciach

Kto nebol v Haliči, má ešte šancu zažiť túto kuchársku "údernú" formáciu v Košiciach a v Prešove. Veselá partia, ktorá ťa svojim kuchárskym umením vytrhne zo všedných dní, ktoré...
04.12.2019   
» čítaj celý blog

Šuhajíci pri panvici zajtra varia v Halíči

Kto by nechcel aby mu niekedy domov prišlo navariť komando úspešných a hlavne výnimočných kuchárskych odborníkov zo zoskupenia "Šuhajíci pri panvici"? Toho slova "komando" sa nemusíš...
26.11.2019   
» čítaj celý blog


Recepty na Gastromenu.sk


Foccacia chlieb (bez lepku a vajec)
Silvia Kollárová
Január a s ním aj Nový rok 2020. Magické číslo a magický rok, aspoň Ja to tak vnímam. Dávate si aj nejaké predsavzatia do Nového roka? Priznám sa, Ja si osobne žiadne predsavzatia nikdy nedávam, ale zato mám svoje sny a ciele, ktoré by som si chcela čo najskôr splniť. Určite každý z vás pozná veľmi známy chlieb Foccacia. Dá sa upiecť na rôzne spôsoby a chute. Ja vám prinášam recept v zdravšej verzii bez lepku a kvasenia. Chlebík vás toľko v brušku nezaťaží a nenafúkne. Moja rodina v deň oslavy posledného dňa roku Silvestra, bola z chlebíka veľmi nadšená. Vôňa chlebíka a byliniek sa šírila celou kuchyňou. Budem rada, ak opäť vyskúšate môj nový recept a potešíte trebárs aj nečakanú návštevu chlebíkom Foccacia. Prajem vám, aby rok 2020 bol pre vás úspešný, radostný, zdravý a plný úsmevu na tvári a nech vám to dobre pečie :-)

◾ Pozri Instagram Silvii Kollárovej

Ďakujeme Silvii Kollárovej za recept - Gastromenu.sk. PS: Pripájame sa k Silvii, všetko dobré do nového roku priatelia :-)
Recept Foccacia chlieb (bez lepku a vajec) na Gastromenu.sk

Potrebné suroviny

  • Cesto:
  • 250 - 300 g. rozotierateľného, nízkotučného tvarohu
  • 50 ml. olivového oleja
  • 250 g. quinoa múky
  • 200 g. ovsenej múky bez lepku
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • mix sušených byliniek (tymián, petržlenová vňať, bazalka, saturejka, oregano, majorán, cesnak)
  • čerstvá bazalka
  • zelené, čierne olivy
  • sušené paradajky v olivovom oleji
  • čerstvý rozmarín
  • 2 ks. cesnaku
  • soľ
  • parmezán
  • Nekvások
  • 3 lyžičky lahôdkového droždia
  • 200 ml. kokosového mlieka (vlastný výber)
  • 1 lyžička kokosového cukru
  • ovsená múka bez lepku
  • Postup prípravy

    Najprv si pripravíme nekvások. Je to neaktívny kvások, kde vám cesto nekvasí ako pri bežnom kvásku. Ja rada experimentujem a myslím si, že cesto bolo vláčnejšie. Rozhodne sa nebudete cítiť v brušku ťažko. Lahôdkové droždie zalejeme teplým mliekom, pridáme cukor a poprášime vrch trochou múky. Necháme 15 minút odstáť. Do misky si pridáme suché suroviny a 50 g Quinoa múky si odložte nabok. Bylinky si môžete zvoliť aj podľa seba. Postupne pridáme tvaroh, olej, nekvások. Nakoniec do cesta som nasekala na drobno hrsť čerstvej bazalky. Soľ si pridajte podľa seba. Pridáme trochu nakrájaných zelených olív a vypracujeme rukami cesto. Ja si vždy cesto ešte prehodím na dosku a pridávam postupne 50 g Quinoa múky, vymiesime riadne trpezlivo rukami. Cesto prikryjeme utierkou a necháme aspoň 45 minút odpočívať. Rozdelíme si ho na dve časti a každú časť vyvaľkáme do oválneho tvaru. Samozrejme cesto na chlieb by malo byť hrubšie. Preložíme oba chleby na plech vystlaný papierom na pečenie, nastrúhame trochu parmezánu, pridáme na vrch zelené, čierne olivy, rozmarín a sušené paradajky nakrájané na drobno. Nakoniec som si nastrúhala do misky dva cesnaky a pridala viac olivového oleja. Potriete oba dva chlebíky a dáte piecť na 200 °C, 25 - 30 minút, pokiaľ nie sú upečené do zlatista. Chlebíky som piekla na Silvestra a moja rodina bola veľmi nadšená, všade to krásne rozvoniavalo. Chlebík je ideálny k občerstveniu, trebárs aj pre návštevu.

    S láskou k pečeniu Silvia Kkollárová