Vínna etiketa by mala mať v sebe aj niečo šmrncovné!

Ale nie o tom som chcela. Okrem toho, že etiketa slúži ako marketingový nástroj, má aj svoju "informačnú" funkciu. Nie raz som sa zamýšľala nad tým, či je talianska etiketa pochopiteľná, či vie vôbec bežný zákazník, čo všetko z nej možno vyčítať.
Prezradím vám niečo, čo vám možno trochu uľahčí život (ha-ha), minimálne pri kupovaní talianskeho vína. Je to myslené tak, aby konečný užívateľ zistil všetky informácie (podotýkam, tie oficiálne, stanovené zákonom) z jedinej etikety. Nie je teda potrebné fľašu vína otáčať spredu dozadu, aby ste zistili najskôr názov vinárstva, názov vína, obsah alkoholu a potom sa zo zadnej strany dozvie ročník, a či ide o DOCG, DOC, IGT alebo stolové víno. Všetky zákonom stanovené údaje sa musia uviesť na jednej z etikiet (väčšinou je to tá "retro", prednú používajú vinári najmä na spomínané marketingové účely).

• Názov územného označenia vína spolu s označením, t.j. v prípade DOC, DOCG (DOP) a IGT
• Výrobca alebo fľašovateľ. Ak ide o vinára, ktorý fľašuje priamo vo svojom vinárstve, uvádza sa "imbottigliato all’origine". Ak sa víno fľašuje pre iný subjekt, musí sa uviesť minimálne kód výrobcu / fľašovateľa, aby bola zabezpečená sledovanosť pôvodu vína.
• Objem fľaše
• Symbol "e" označuje výrobok EU
• "Prodotto in Italia" (vyrobené v Taliansku)
• Obsah alkoholu v %
• Ročník (nie je povinný pri šumivých, fortifikovaných alebo "stolových vínach")
• Šarža. Tento údaj slúži aj na identifikáciu vína a pri zisťovaní množstva vyrobeného / nafľašovaného vína.
• Obsah alergénov (povinnosťou je uvádzať "obsahuje siričitany"). Poradie takýchto údajov nie je dané, možno ho zvoliť individuálne.
Ak na etikete nájdete (nepovinné) údaje ako "Classico" (napr. v Toskánsku - ak víno pochádza z najstaršieho územia "Chianti Classico", možno ho uviesť na etiketu), "Riserva" (pre vína, ktoré zreli minimálne dva roky a tento názov musí byť povolený zákonom pre stanovenú kategóriu vín), "Superiore" (vína, ktoré zreli minimálne 1 rok, majú vyšší obsah alkoholu minimálne o 1% oproti svojmu "obyčajnému bratovi").

Snáď som vám pomohla rozlúštiť ďalšiu záhadu (ha ha). Na budúce sa vám prihovorím aj s kalichom vína a opíšeme si niektoré talianske skvosty.
Už sa teším!!! - Adriana Harandzová
Pozri si 1. blog - Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu? od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk
Pozri si 2. blog - Piemont je elitný vínny región v Taliansku. Nepoznáte dôvody? Nuž, ponúknem vám ich hneď niekoľko od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk
Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.
Aktualizované: 09.04.2021
Autor: Adriana Harandzová
Zdroj: Piemontské vinárstva - Taliansko