TOP ponuka

Trnava
6

Denné menu

Obedové menu

Trnava
9

On-line donáška






 


Vínna etiketa by mala mať v sebe aj niečo šmrncovné!

Hovorí sa, že vizuálna pamäť je v rámci marketingu veľmi dôležitá - náš mozog vraj venuje 50 až 80% svojej aktivity spracúvaním vizuálnych informácií: okolie, farby, pohyby, vizuálna pamäť. Áno, z marketingového hľadiska hrá "vínna etiketa" významnú úlohu. Mala by mať v sebe niečo "šmrncovné", aby si ju zákazník zapamätal a spojil s vinárom a keď sa vráti do obchodu (samozrejme, ak obsah fľaše a cena stáli zato), siahne po nej.

Ale nie o tom som chcela. Okrem toho, že etiketa slúži ako marketingový nástroj, má aj svoju "informačnú" funkciu. Nie raz som sa zamýšľala nad tým, či je talianska etiketa pochopiteľná, či vie vôbec bežný zákazník, čo všetko z nej možno vyčítať.

Prezradím vám niečo, čo vám možno trochu uľahčí život (ha-ha), minimálne pri kupovaní talianskeho vína. Je to myslené tak, aby konečný užívateľ zistil všetky informácie (podotýkam, tie oficiálne, stanovené zákonom) z jedinej etikety. Nie je teda potrebné fľašu vína otáčať spredu dozadu, aby ste zistili najskôr názov vinárstva, názov vína, obsah alkoholu a potom sa zo zadnej strany dozvie ročník, a či ide o DOCG, DOC, IGT alebo stolové víno. Všetky zákonom stanovené údaje sa musia uviesť na jednej z etikiet (väčšinou je to tá "retro", prednú používajú vinári najmä na spomínané marketingové účely).
Aké sú teda údaje, ktoré vinári musia uviesť na etiketu?

• Názov územného označenia vína spolu s označením, t.j. v prípade DOC, DOCG (DOP) a IGT
• Výrobca alebo fľašovateľ. Ak ide o vinára, ktorý fľašuje priamo vo svojom vinárstve, uvádza sa "imbottigliato all’origine". Ak sa víno fľašuje pre iný subjekt, musí sa uviesť minimálne kód výrobcu / fľašovateľa, aby bola zabezpečená sledovanosť pôvodu vína.
• Objem fľaše
• Symbol "e" označuje výrobok EU
• "Prodotto in Italia" (vyrobené v Taliansku)
• Obsah alkoholu v %
• Ročník (nie je povinný pri šumivých, fortifikovaných alebo "stolových vínach")
• Šarža. Tento údaj slúži aj na identifikáciu vína a pri zisťovaní množstva vyrobeného / nafľašovaného vína.
• Obsah alergénov (povinnosťou je uvádzať "obsahuje siričitany"). Poradie takýchto údajov nie je dané, možno ho zvoliť individuálne.

Ak na etikete nájdete (nepovinné) údaje ako "Classico" (napr. v Toskánsku - ak víno pochádza z najstaršieho územia "Chianti Classico", možno ho uviesť na etiketu), "Riserva" (pre vína, ktoré zreli minimálne dva roky a tento názov musí byť povolený zákonom pre stanovenú kategóriu vín), "Superiore" (vína, ktoré zreli minimálne 1 rok, majú vyšší obsah alkoholu minimálne o 1% oproti svojmu "obyčajnému bratovi").
Čo sa týka vzhľadu etikety, tu sa (podľa mňa) medze nekladú. Ja mám jedného obľúbeného autora etikiet, Gianni Gallo. Žil v Piemonte, dedinke Dogliani, a bohužiaľ ho poznám už len z rozprávania, ale jeho etikety zobrazujúce kvety, stromy, rastliny, vtáky - jednoducho prírodu, majú stále svoje čaro. Vytvoril "pierko" na etikete Bruno Rocca, "vtáčie" etikety destilérie Marolo, "kvetnaté" etikety pre vinártsvo Ribote (vinár bol jeho osobný priateľ).

Snáď som vám pomohla rozlúštiť ďalšiu záhadu (ha ha). Na budúce sa vám prihovorím aj s kalichom vína a opíšeme si niektoré talianske skvosty.

Už sa teším!!! - Adriana Harandzová

Pozri si 1. blog - Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu? od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk

Pozri si 2. blog - Piemont je elitný vínny región v Taliansku. Nepoznáte dôvody? Nuž, ponúknem vám ich hneď niekoľko od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk

Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.
Aktualizované: 09.04.2021
Autor: Adriana Harandzová
Zdroj: Piemontské vinárstva - Taliansko

Adriana Harandzová blog Vínna etiketa by mala mať v sebe aj niečo šmrncovné! na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Milí zákazníci, od dnes pre vás každý deň pripravujeme po 14:00hod. tieto jedlá. Nová ponuka obsahuje silný vývar ako polievku, steaky, vyprážané klasiky, cestoviny, šaláty a...
13.01.2022
46,5 K


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
10.01.2022
890 K

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
02.01.2022
915 K

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
09.12.2021
794 K

Donášková služba Pizza Exxpres
TOP ponuka Donášková služba Pizza Exxpres
18.11.2021
289 K


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Zavítajte k nám do reštaurácie a ochutnajte pizzu z našej širokej ponuky...
03.11.2021
349 K

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Na základe rozširovania personálu v našej plne rozbehnutej reštaurácii Treeclub hľadáme možno práve teba. Máš chuť pracovať na pozícii kuchár/kuchárka, pomocná sila do kuchyne alebo...
21.10.2021
323 K