Veneto, môj druhý najobľúbenejší taliansky región

Mám taký "tušák", že sa vyberiem (hneď ako to bude možné) do môjho druhého obľúbeného talianskeho regiónu Veneto (ak neviete, prvenstvo v mojom rebríčku patrí Piemontu). Bude to (ako väčšinou) pracovná cesta, ale keďže vedie do jednej z najturistickejších oblastí Talianska, tak sa to dá zvládnuť :-). Veď si stačí predstaviť mestá ako Verona s nádhernou arénou (1. obr.: Aréna vo Verone), romantickým balkónom pod ktorým hrával Rómeo svojej láske Júlii, Benátky s unikátnymi kanálmi a jej gondolami - a o kultúrny zážitok máme postarané. Na svoje si prídu aj milovníci prírody, najväčšie talianske jazero Garda ponúka nekončené možnosti - na juhu sú to historické pamiatky, z ktorých na vás dýcha duch minulosti, na severe zase pahorkatiny a pohoria, ktoré potešia horsky naladených turistov. Áno, k tomu ešte aj morské pobrežie. Tak čo ešte chýba? Snáď už len doplniť takýto kultúrny, prírodný a duchovný zážitok dobrým jedlom a vínom.

Čo tak si dať rizoto? Jedno s čakankou - a pre pravých vínomilcov a fajnšmekrov, rizoto pripravené na víne Amarone. Nie je tu núdza ani o recepty z rýb - sladkovodných alebo morských - spomeňme typické predjedlo z Veneta "sarde in saor" (sardinky s cibuľou v sladkokyslom náleve), (2. obr.: "tortelli con astice con la sua salsa - tortelli s homárom, s vlastnou šťavou), alebo "baccala alle vicentina" (mňam). Máte chuť na polievku? Nech sa páči: "sopa coada" (polievka z holúbät so zeleninou a chlebom). A kto má radšej mäsité jedlá, môže sa ponúknuť: "fegato alla veneziana" (hovädzia alebo bravčová pečeň, podáva sa s polentou), "lesso con la peara" (rôzne druhy vareného mäsa so špeciálnou omáčkou a nesmie chýbať veľa, veľa, veľa korenia), prípadne "pastisada de caval" (recept z konského mäsa). Ozaj, vedeli ste, že jeden z najznámejších dezertov "tiramisu" má vo svojom rodnom liste zápis - Miesto narodenia: Treviso?

Ak sa prejdete okolo jazera Garda (3. obr.: pohľad na jazero Garda z mesteča Peschiera di Garda), vychutnáte si biele vína ako Lugana, Custoza, alebo ružové a červené vína Bardolino. Choďte ďalej na severovýchod, smerom k Predalpám, ochutnáte snáď najznámejšie červené vína tohto regiónu - Valpolicella a samotné "vznešené" Amarone. A čo talianske biele šumivé víno, obľúbené takmer po celom svete - Prosecco? Na východ od Verony celú túto oblasť uzatvára biele víno Soave.
Takže poďme precestovať s kalichom v ruke tento región, ochutnávajúc jeho vínka. Bude to zážitok, to vám zaručujem! - pokračovanie na budúce... - Adriana Harandzová
Pozri si 1. blog - Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu?
Pozri si 2. blog - Piemont je elitný vínny región v Taliansku...
Pozri si 3. blog - Vínna etiketa by mala mať v sebe aj niečo šmrncovné!
Pozri si 4. blog - O, Nebbiolo, mio caro Nebbiolo!
Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.
Aktualizované: 20.05.2020
Autor: Adriana Harandzová - Foto: Adriana Harandzová