TOP ponuka

Trnava
1

Denné menu

On-line donáška






 


Trendy 2020 v Gastronómii podľa ŠUHAJÍKOV

Tak, ako každá sféra má svoje trendy, má ich aj gastronómia. A ta slovenská vôbec nie je výnimkou.Toto je pohľad ŠUHAJÍKOV na trendy v gastronómii v roku 2020.
--------------------------------------------------------------------------
TRENDY roku 2020 v GASTRE podľa
MAREKA ORTA ⬇

Máme tu nový rok a s ním přichází nové trendy nejen v gastronomii, ale i v ostatních odvetví, které přinese rok 2020.
Když začneme tu, na Slovensku, co bude v kurzu, tak určitě pokračování využívání surovin od lokálních dodavatelů. 
Myslím si, že na Slovensku začalo dobře fungovat to, že je mnohem více malých výrobců, kteří se specializují na konkrétní suroviny a  produkty, které jsou nějakým způsobem vyjímečné.
Samozřejmě kvalita a čerstvost, jsou dalšími aspekty, které budou určovat směr, kterým se gastronomie bude ubírat.
Sezónnost stále více funguje a určitě zas dojde k ještě věčímu  využívání surovin v danném období, kdy jsou suroviny nejlepší a nebo mají právě v sezónnosti omezenou spotřebu.
Myslím si, že i rychlé životní tempo, které určite ovlivňuje  trendy nejen v gastronomii, přiměje více lidí, aby se chodili stravovat mimo domov a chtěli ochutnávat nové a zajímavé jídla a to nejen v restauracích, v bistrech, ale i se došli najíst na ulici, kde vzniká poměrně silná komunita tohoto stravování. A už to není jen o těch klasikách, ale i o velmi zajimavých jídlech, které ani v těch lepších restauracích nenajdete.
Takže se určitě tento rok máme na co těšit. ▶ Sleduj Mareka Orta na Instagrame.
TRENDY 2020 v REŠTAURÁCIÁCH podľa
FERA SEDLÁKA


Najväčším krokom vpred, budú kroky späť. Trendom na tento rok v reštauračnom prostredí bude NÁVRAT KU KOREŇOM.
V prvom rade to znamená, že v reštauráciách by sa malo konečne začať NAOZAJ variť, a nie využívať iba polotovary. Najdôležitejšou sférou bude hlavne pôvod surovín. Lokálne farmy a malé družstvá budú oslovovať čoraz viac šéfkuchárov. 
Kvaskovanie, fermentácia, nakladanie, domáce produkty budú najčastejšie výrazy na tabuliach pred podnikom. Hlavne mladí ľudia budú sledovať a žiadať reštaurácie, aby deklarovali verejne pôvod všetkých surovín, ktoré používajú.
S veľkou pravdepodobnosťou sa ľudia začnú vytrácať z „obyčajných” podnikov a budú vyhľadávať niečo viac - zážitok. Napredovať budú malé bistrá, ktoré ponúkajú čerstvosť, kreativitu a zero waste ideológiu. Nová sféra, ktorá si tento rok začne hľadať svojich fanúšikov je - PRIVATE CHEF. Čo znamená, že neprídu ľudia do reštaurácie, ale šéfkuchár príde k ľudom domov a prinesie im prvotriednu kvalitu a neopakovateľný zážitok priamo v ich kuchyni. 
Najdôležitejším trendom pre rok 2020 je vyvolať v človeku vďaka jedlu a službám pozitívnu emóciu, na ktorú budú hostia spomínať a aj preto sa budú do prevádzky vracať. ▶ Sleduj Fero Frenky Sedláka na Instagrame.
TRENDY 2020 v STREETFOODE podľa
JANÍKA LENHARDTA


Trendy v „pouličnom jedle“ sú podobné tým v reštauráciách. Veľmi ma teší fakt, že rozdiely medzi kvalitou jedla v reštike a na ulici sú čoraz častejšie minimálne. Dokonca si myslím, že keď si kúpite jedlo priamo od človeka, ktorý ho vymyslel, navaril a ešte si s ním aj príjemne pokecáte, je to zážitok. A to je celkovo podľa mňa jeden z hlavných trendov v streetfode, akási pridaná hodnota. 
Veľký svetový trend v ekológii, ba dokonca v zerowaste, sa streetfodu tiež týka. Veci ako kompostovateľný, jednorázový príbor, či taniere sa stávajú samozrejmosťou. Zero waste pre maličký podnik môže mať aj ekonomické výhody. Nehádzať vlastné peniaze do koša, má svoju logiku. 
Ďalším veľkým trendom, už z rokov minulých, je  používanie lokálnych surovín. Tento trend naberá nový a silný rozmer. Dá sa hovoriť o HYPERLOKÁLNOSTI. Je to správna vec, keď sa malí podnikatelia vo svojom okruhu navzájom podporujú.
Stále viac, aj v streetfoode, sa kuchári hrajú so spôsobmi úpravy jedál. Vracajú sa späť k vareniu na ohni, nakladaniu mäsa a zeleniny. Ani fermentácia už nie je streetfoodu cudzia. “Pouličné jedlo“ prosto v ničom nezaostáva za tým reštauračným.
Trendom roka 2020 v streetfoode bude nový rozmer tejto kuchyne na večierkoch a konferenciách. Ani tu už klientom nebude stačiť pagáč a “objemovka” alá školská jedáleň, nudný catering vyložený na bufetových stoloch. Čoraz viac sa budeme stretávať s novým pojmom: EVENT STREETFOOD v prémiovej kvalite. Ulica sa presťahuje na event a aj pri tom bude potrebné s hosťami komunikovať, hovoriť im, čo a prečo jedia, čo čakať, od koho sú suroviny. Komunikácia a kvalita jedla posúva takýto „catering“ na level zážitok. ▶ Sleduj Janíka Lenhardta na Instagrame.
TRENDY 2020 vo VEGÁNSTVE podľa RE-BARBORY DRAHOVSKEJ
 
Vegánstvo zažilo v roku 2019 veľký boom a v tomto roku bude určite vo veľkom pokračovať. Taký Beyond burger prišiel s tak autentickou chuťou „mäsového“ burgra, že si získal obrovské množsto milovníkov nielen fastfoodovej stravy. A to tu nehovoríme iba o vegánoch. Každý, kto o ňom počul ho musel vyskúšať. V roku 2020 bude podobných produktov určite oveľa viac. V reštauráciách na Slovensku sa postupne začínajú objavovať stále viac a viac vegánske jedlá. Je to však stále iba v začiatkoch. V každom väčšom meste už nájdete veľmi kvalitnú reštauráciu, kde sa naozaj snažia klientovi naservírovať len to najlepšie a čerstvé, ale v oblasti vegánskej ponuky je ešte stále obrovská medzera. Vznikajú skôr malé bistrá alebo foodtrucky, kde ľudia milujú chodiť pre ich rodinnú atmosféru a domáce poctivé jedlá, nie polotovary. Je ťažké povedať v akom rozsahu sa vegánska ponuka tento rok dostane do jedálnych lístkov, ale v rámci festivalov, food akcií, či škôl varenia sa jedná o veľký trend. Vegánska ponuka začala byť rovnako súčasťou veľkých cateringov, firemných eventov. Je to veľmi vzrušujúce ochutnávať jedlá čo ste ešte nikdy v živote nejedli, čiže určite sa jedná o veľký kulinársky aha moment, ktorý by tento rok nemal chýbať na žiadnej vydarenej akcii, či pri zážitkovom varení. Vegánstvo nie je iba forma stravovania, ale celý životný štýl, ktorý si nachádza stále viac a viac priaznivcov.
Sleduj Barboru Dráhovskú na Instagrame.
 
▸ Sleduj Šuhajíkov aj na Facebook-u ➡ Šuhajíci pri panvici
Aktualizované: 11.01.2020
Autor: Junior Milan ZimnýKoval - Šuhajíci pri panvici


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
DONÁŠKA: 0950 332 332 Prajeme Vám dobrú chuť...
12.04.2024
19,9 M