Svadobné sladkosti

Nie je tomu tak dávno, čo sa svadobné torty piekli v domácich podmienkach. Veľký dôraz sa kládol najmä na ich chuť, dávalo sa do nich všetko, čo tam malo byť; torta bola vizitkou svojho zhotoviteľa. Čo sa týkalo jej vzhľadu, väčšinou bola poliata čokoládou, s figúrkami ženícha a nevesty uprostred. O pár rokov neskôr sa z torty sa stalo umelecké dielo, ktoré vzniká predovšetkým pod rukami šikovných cukrárov. Podobne ako móda, i svadobné torty podliehajú trendom. Jeden rok sú v kurze čierne torty, ďalší rok ich vystriedajú folklórne motívy či geometrické tvary.

Nielen dizajn, ale i chuť
Samozrejme, i dnes sa kladie veľký dôraz na chuť svadobnej torty. Mohli by sme povedať, že jej „obal i vnútro“ musia byť v dokonalom súlade. Torta musí nielen dobre vyzerať, ale aj chutiť. „Trendom je všetko, čo ľuďom chutí. U nás používame len kvalitné a originálne suroviny, ako sú maslo, šľahačka, mascarpone... žiadne náhrady,“ hovorí cukrárka Ivana Šinkovičová a pokračuje: „Obľúbené sú najmä ľahké ovocné torty s krémom z mascarpone, šľahačkou a malinami. Žiaľ, ďalším dnešným „trendom“ sú rôzne diétne obmedzenia a intolerancie. Priznám sa, že keď som dostala požiadavku na bezlepkový bezlaktózový krémeš, navyše bez obsahu mliečnej bielkoviny, nevedela som sa s tým „pobiť“,“ hovorí.

Môžete si vybrať medzi jednoposchodovou alebo viacposchodovou svadobnou tortou. Jednoposchodové torty sa tešia čoraz väčšej popularite, najmä po tom, keď boli náležite „spropagované“ svadobnou tortou Harryho a Meghan. Môžete ich skombinovať niekoľko, a vytvoriť z nich jedinečnú dekoráciu. V popredí zostávajú aj tzv. nahé torty, ktoré sa tešia veľkej obľube najmä v letných mesiacoch. Hoci nemajú na svojom povrchu poťahovaciu hmotu, čokoládu či krém, je možné ich dozdobiť dripom (polevou nedbalo naliatou na povrch), efektom krajky, ovocím či kvetmi.
Návrat k tradíciám a ku koreňom priniesol popularitu tort s folklórnymi motívmi. K stáliciam patria torty so zvislým riasením, ktoré je vhodné pre jednoposchodové torty aj na vybrané poschodie vysokých tort. Z módy nevyšli ani jemné biele torty rôznych tvarov a reliéfov.
Ťahy štetcom
Ak sme na začiatku hovorili o tom, že svadobné torty sa stávajú umeleckými dielami, doslova to platí o tortách.. článok pokračuje ďalej na Tophoreca.sk
Od Tophoreca.sk pripravujeme aj
▫ Iniciatíva Poďme sa najesť pomáha reštauráciám
▫ Pitný režim detí a anketa s mamičkami o tom, čo ich deti milujú
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Tophoreca.sk
Zdroj: Tophoreca.sk