TOP ponuka

Trnava
6

Denné menu

Obedové menu

Trnava
9

On-line donáška






 


Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu?

Všade zúri korona a cestovať sa nedá - čo je veľmi na škodu. Nebude to tak ale vždy! Čoskoro si budeme cestovanie a tým spoznávanie nových krajín, opäť vychutnávať plnými dúškami. Ako prvé sa vyberieme do..., a to už je odporúčanie od Slovenky Adriany - someliérky, ktorá dlhodobo žije v Taliansku, v regióne Piemont - kráľa vína Barolo.

"Buongiorno",

volám sa Adriana Harandzová a už viac než 15 rokov žijem a pracujem v Taliansku, v prekrásnom regióne Piemont. Už v prvých rokoch môjho pobytu som pochopila, čo chcem robiť, keď „budem veľká“ a vypracovala som sa k snu mnohých z nás - mať prácu, ktorá je zároveň koníčkom. Som someliér a degustátor s talianskymi diplomami. Obchodujem s talianskych vínom v zahraničí, takže využívam obchodné a marketingové poznatky, ktoré som získala počas štúdií na univerzite (aj keď tie časy sú už dávno minulé).

No vráťme sa k Piemontu. Čím je tento región zaujímavý? Hlavné mesto Turín vám bude známe (najmä pánom) minimálne z dvoch dôvodov: je to sídlo futbalového mužstva „Juventus Turin“ a automobilky FIAT. Verte mi, nie je však len o priemysle a futbale. O tomto bývalom kráľovskom, a prvom hlavnom meste Talianska si porozprávame o niečo neskôr.
Piemont,

je druhým najväčším regiónom (prvé miesto patrí ostrovu Sicília) tejto „Bel Paese“ (pozn. Krásnej krajiny), ako často poeticky nazývajú Taliansko.

Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu?

Už len z toho dôvodu, že z pohľadu výroby vína, gastronómie a turizmu je jednou z oblastí, kam sa všetci radi vracajú. Kráľovské Barolo, jeho „mladší brat“ Barbaresco, Nebbiolo, Dolcetto, Barbera, Moscato, Roero Arneis a mnohé ďalšie odrody a vína... Keď prechádzate úzkymi cestičkami medzi vinicami v oblastiach Barola či Barbaresca, je to nezabudnuteľný pohľad. Aj po toľkých rokoch ma ten pohľad dostane. Strmé kopce, niekedy siahajúce do výšky šesťsto / sedemsto metrov nad morom; každý meter štvorcový zaplnený vinicami. Ak máte šťastie, podarí sa vám zahliadnuť aj najvyššiu horu Piemontu - MONVISO (mimochodom miesto, kde pramení najdlhšia talianska rieka "Pád"). Majestátne sa týči nad vinohradmi a svoju krásu a zasnežený vrch ukáže iba za pekného počasia. V takomto prostredí sa nachádzajú malé rodinné hotely. Vychutnáte si tu rána s výhľadom na vinohrady - sŕkajúc pravé talianske „kapučíno“; návštevy vinárstiev a malebných dediniek... a večer sa znovu ponoríte do ticha prírody.
Rodinní vinári

sa zo začiatku zdajú byť trochu uzavretí a nevľúdni. Ale neskôr ich pohostinnosť a dobrosrdečnosť nemá hraníc :-) Ak ste im sympatickí nezdržia sa a po chvíli odkiaľsi, zo zadnej časti pivnice, vydolujú staré ročníky vín - ktoré majú odložené len pre dobrých známych.

Miestna špecialita „carne cruda“

Ak ste milovníkmi syrov, tiež si prídete na svoje, nájdete ich tu niekoľko druhov, od čerstvých až po tie dobre vyzreté. Nehovoriac o mäsách a výrobkoch z nich, ktoré ponúkajú lokálni chovatelia (týmto sa piemontská kuchyňa hádam najviac podobá tej našej, konzumuje sa veľa mäsa). „Piemontská rasa“ je rasa hovädzieho dobytka, ktorá má pôvod v Piemonte a pripravuje sa z nej (okrem iného) miestna špecialita „carne cruda“ (dala by sa prirovnať k „bifteku“). Vychutnáte si ju najmä vtedy, ak je mäso „naklepané“ tupou stranou noža. Samozrejme, na svoje si prídu aj vegetariáni, veď talianska kuchyňa je všeobecne známa tým, že používa veľa receptov zo zeleniny alebo rýb. Povedali by ste, že tento región je so svojimi takmer 5 000 hektármi druhým najväčším producentom „kiwi“ v Taliansku? Mohla by som ešte spomenúť broskyne, gaštany, papriky, jablká, cibuľu (mnohé z nich s územným označením, čo zaručuje kvalitu a pôvod produktov). Určite veľmi dobre poznáte sladkú dobrotu Nutella. Áno, vyrába sa práve tu, z orieškov vypestovaných (aj) v Piemonte.

Vzácna biela hľuzovka z Alby

Nie, nezabudla som, pravú delikatesu som si nechala nakoniec! Vzácna biela hľuzovka z Alby, známa po celom svete. Jej hodnota je často za cenu zlata. Spolu s "kráľovským vínom a vínom pre kráľov - Barolo", tvorí excelentnú kombináciu výrobkov charakteristických pre tento región.

Tak čo, presvedčila som vás, že Piemont nie je len o priemysle a futbale? Teším sa na ďalšie naše stretnutia, počas ktorých spoznáme lepšie tento nádherný kraj, jednotlivé vína a špeciality - Adriana Harandzová.

Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.
Aktualizované: 09.04.2021
Autor: Adriana Harandzová

Adriana Harandzová blog Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu? na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Milí zákazníci, od dnes pre vás každý deň pripravujeme po 14:00hod. tieto jedlá. Nová ponuka obsahuje silný vývar ako polievku, steaky, vyprážané klasiky, cestoviny, šaláty a...
13.01.2022
45,7 K


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
10.01.2022
889 K

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
02.01.2022
914 K

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
09.12.2021
794 K

Donášková služba Pizza Exxpres
TOP ponuka Donášková služba Pizza Exxpres
18.11.2021
288 K


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Zavítajte k nám do reštaurácie a ochutnajte pizzu z našej širokej ponuky...
03.11.2021
348 K

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Na základe rozširovania personálu v našej plne rozbehnutej reštaurácii Treeclub hľadáme možno práve teba. Máš chuť pracovať na pozícii kuchár/kuchárka, pomocná sila do kuchyne alebo...
21.10.2021
323 K