Denné menu

Obedové menu

Trnava
1

On-line donáška






 


Pohár vína prospeje vášmu zdraviu

Víno, nápoj, ktorý si doprajeme k slávnostnému obedu i večeri, ale aj len tak, pri stretnutí s priateľmi či počas romantického večerného posedenia vo dvojici.

Keď sa zahľadíme do ďalekej minulosti, zistíme, že história vína siaha až do obdobia ranného stredoveku. O víne sa našli dôkazy už v starovekom Egypte i Grécku. Vtedy bolo víno prevažne nápojom obradným. Pestovaniu hrozna a jeho spracovaniu sa postupne začali venovať aj ďalšie národy a vyvážali ho do krajín, kde sa víno stalo obľúbeným a vyhľadávaným nápojom. Veľkú zásluhu na zušľachťovaní a zdokonaľovaní pestovania i výroby vína mali Rimania. Svoje znalosti odovzdávali mladším generáciám. Pestovanie vína sa postupne rozšírilo v Európe na ďalšie územia, napríklad dnešného Španielska i Francúzska. A na týchto územiach sa kvalitné víno pestuje dodnes.
Technológia výroby

Biele vína sú vyrábané z bielych odrôd hrozna. Po zbere hrozna sa jeho bobule lisujú a vzniknutý mušt prechádza kvasením. U červeného vína je postup výroby po zbere hrozna rozdielny v tom, že narušené bobule hrozna sa nechávajú niekoľko dní kvasiť v stanovenej teplote. A až následne sa vykvasené hrozná lisujú. Ružové vína sa vyrábajú z modrých odrôd hrozna, ale ich bobule sa lisujú hneď po zbere a potom prichádza ku kvaseniu.
Zdravotné benefity

Víno sa ako jeden z mála alkoholických nápojov odporúča piť aj zo zdravotných dôvodov. Červené víno je prospešné pre fungovanie srdca, má taktiež protizápalové a antioxidačné účinky. Biele suché víno je možné piť aj pri chudnutí a diétnom režime, pretože napomáha spaľovaniu tukov.

Samozrejme pri pití vína zo zdravotných dôvodov je.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Ešte pripravujeme:
▫ Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov?


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Pohár vína prospeje vášmu zdraviu na Gastromenu.sk