Barbera d´ Alba Superiore 2018
8.9 / 10
15,60 €
Barbera d´ Alba Superiore 2018

TOP ponuka

Trnava
3

Denné menu

On-line donáška






 


Piemont je elitný vínny región v Taliansku. Nepoznáte dôvody? Nuž, ponúknem vám ich hneď niekoľko

Ako jediný región v Taliansku používa dve (tie najvyššie) kategórie vínnych apelácií: DOC - Denominazione d’Origine Controllata (kontrolované označenie pôvodu); a DOCG - Denominazione d’Origine Controllata e Garantita (kontrolované a garantované označenie pôvodu). Nájdete ich na etikete, aj na hrdle fľaše.

Čo to znamená?

Každá DOC (v Piemonte je ich 42!) a DOCG (až 17 typov vína) má svoj zákon. Týmito zákonmi sa stanovuje územie, v rámci ktorého sa hrozno musí pestovať; pozícia vinohradu, nadmorská výška, počet koreňov na hektár, spôsob pestovania, použité odrody, výnos z hektára, postup výroby, farba, aróma a chuť hotového vína a mnohé ďalšie podmienky, ktoré musia byť splnené, ak chce vinár získať "ochrannú nálepku".
Zoberme príklad vína "Dogliani DOCG Superiore"

Takéto víno sa musí vyrobiť z odrody "Dolcetto" (pozn. aj napriek svojmu sladkému názvu, ide o suché víno), v rámci zákonom stanoveného územia v okolí dedinky Dogliani, na hektár pôdy možno vysadiť maximálne 4000 rastlín, pričom výnos z hektára nesmie prekročiť 7 ton, víno musí zrieť minimálne 12 mesiacov a môže ísť do predaja od 1. novembra nasledujúceho roka po zbere, t.j. ročník 2019 Dogliani Superiore DOCG si budeme môcť kúpiť od 1.11.2020. POZOR! Vínár ho nesmie predávať pod názvom Dogliani, kým oficiálne nezíska DOCG nálepku (bez nej ho môže deklasovať na obyčajné "stolové víno", aj keď by všetky ostatné podmienky boli splnené). Po každom fľašovaní vinár pripraví šesť vzoriek z hotového vína, z ktorých si päť prevezme úradník z regiónu a jedna zostáva vinárovi. V laboratóriu sa kontroluje (pri tomto konkrétnom víne) rubínovo červená farba, ovocno-mandľová vyvážená aróma, harmonická a suchá! chuť vína, minimálny obsah alkoholu 13% a ďalšie požadované detaily. Zoberie sa do úvahy splnenie všetkých ostatných predpísaných podmienok a rozhodne sa o (ne) udelení DOCG "nálepky". Až po získaní tohto "vodičského preukazu" môže víno vyštartovať do sveta. Vinár musí uschovať vzorku, ktorá zostala u neho, až dovtedy, kým nepredá poslednú fľašu z daného fľašovania. A keďže, najmä u malých rodinných vinárov, môže prejsť niekedy aj niekoľko mesiacov - rokov, je to malá udalosť, keď sa otvára taký typ fľaše. Bolo to náročné? Verte mi, tých podmienok je oveľa viac, snažila som sa ten proces čo najviac zjednodušiť. Navyše, predstavte si vinára, ktorý to všetko musí mať na pamäti.
Autochtónne odrody

Piemont je bohatý na históriu a ak sa pozrieme na tú vinársku, vraj siaha až do doby bronzovej. Väčšina (odvážim sa tvrdiť 90%) sú jednoodrodové vína, to znamená, vína vyrobené z jedinej odrody. Dovoľte mi povedať môj skromný laický názor. Chce to vinársky "kumšt", niekoľko generačné skúsenosti, zanietenosť a presvedčenie, vyrobiť každý rok dobré víno z jedinej odrody. Navyše, väčšina používaných odrôd v Piemonte sú autochtónne, t.j. originálne, ktoré "vyrástli" v tomto podnebí, v tejto pôde, na kopcovitých vinohradoch, v hlinitých, vápencových a často piesočnatých pôdach, pri jesenných a niekedy aj jarných hustých hmlách. Spomeňme niektoré biele odrody - Roero Arneis, Favorita, Cortese, Erbaluce; a červené (týchto vín je tu pomerne viac) ako Barbera, už spomínané "Dolcetto", Freisa, Grignolino. Spoznali ste niektoré? A čo "urodzené" Nebbiolo? Môj obľúbenec! Už sa teším, keď vám o ňom porozprávam.

Kráľovské vína

Ak toto všetko skombinujeme; prostredie, ktoré vytvorila príroda a podmienky, ktoré stanovil človek; vďaka tomu sa tu rodia veľkolepé vína ako Barolo, Barbaresco, Roero, známe po celom svete. Vína, ktoré vás "prinútia" na chvíľu sa zastaviť a pomaly si vychutnať ich arómu, chuť, dochuť a celkovú atmosféru.

Prajem vám všetkým krásny týždeň!

Pozri si 1. blog - Prečo mi Piemont tak prirástol k srdcu? od Adriany Harandzovej na Gastromenu.sk

Sleduj aj profil Adriany Harandzovej wine.n.more na Instagrame a profil Wine-n-More na Facebook-u.
Aktualizované: 09.04.2021
Autor: Adriana Harandzová

Adriana Harandzová blog Piemont je elitný vínny región v Taliansku. Nepoznáte dôvody? Nuž, ponúknem vám ich hneď niekoľko na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Už tento víkend 16.10 - 17.10. 2021 Vám milí hostia ponúkame víkendové menu zložené z troch hlavných jedál a polievkou v cene. Vyprážaný rezeň s majonézovým šalátom, big palacinka...
13.10.2021
25,2 K


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Milí návštevníci reštaurácie Treeclub. Pozývame Vás na ochutnávku koláčikov, tortičiek a zákuskov z našej ponuky. Výber je pestrý, rôznorodosť príchutí a druhov. V ponuke máme aj...
11.10.2021
41,1 K

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
11.10.2021
349 K