TOP ponuka

Trnava
4

Denné menu

Obedové menu

Trnava
9

On-line donáška






 


Mladá Slovenka, ktorá sa presadila vo svete hotelierstva aj ako generálna manažérka hotela

Kristina Sandorova mladá a úspešná profesionálka, ktorá pracovala vo viacerých renomovaných (aj novootvorených) hoteloch, ale aj gastronomických prevádzkach na rôznych miestach sveta. Okrem prác v bežnej prevádzke hotelov sa vypracovala aj do top manažmentu niektorých z nich.

O tom, aká bola jej cesta z malého mesta na Slovensku do top hotelov a gastro prevádzok v Nemecku, Rakúsku, Austrálii, Qatare, ale aj vo viacerých karibských ostrovných krajinách, sa dočítate v našom rozhovore.

Priblíž nám prosím, ako sa začal tvoj "hotelový" príbeh, boli hotely pre teba láskou na prvý pohľad?

V prvom rade veľmi pekne ďakujem za tvoje pozvanie na tento virtuálny “rozhovor”. Od malička nás rodičia brávali na cesty po celej Európe a videla som veľa hotelov, ale láska na prvý pohľad to nebola. Vždy som chcela ísť študovať módne návrhárstvo, ale skončila som na Hotelovej akadémii v Piešťanoch, ktorá mi v začiatočných rokoch umožnila veľa cestovať a praxovať po celej Európe. To sa mi veľmi zapáčilo. Každé prázdniny som chodila pracovať do zahraničia, cestovala som popri tom a vzdelávala sa v jazykoch. A takto to všetko začalo.
Ak to nie je profesionálne tajomstvo, môžeš nám povedať, v ktorých hoteloch a na akých pozíciách si pôsobila?

Začínala som úplne od spodných pozícii. Prešla som si cez kuchyňu, robila som chyžnú, rezervácie, servírku, barmanku, recepčnú, asistentku riaditeľa, manažérku obchodu a skončila som na pozícii generálnej manažérky hotela. Pracovala som pre hotely Margaritaville, Marriott, Kempinski Hotel a boutique hotel South Point Hotel.

Je ťažšie presadiť sa ako žena v top manažmente hotela?

Nie aj áno. Ale verím v to, že v top manažmente hotela sa pozerá už na skúsenosti človeka a nie na pohlavie ako také. Keď už niekto v top manažmente pôsobí, očakáva sa, že si prešiel viacerými pozíciami v hotelovej sfére, má dostatok skúseností, otvorenú myseľ, odvahu presadiť sa a ustáť si danú pozíciu. Ale je pravda, že som sa stretla aj s opakom. Žena v biznise je oveľa viac testovaná a musí preukázať oveľa viac skúseností, aby sa presadila. Mne to ale nikdy nevadilo, skôr som to brala ako výzvu, a určite ma to posúvalo vred a pribudlo mi viac skúseností.
Poznám ťa ako usmiatu, pozitívnu a veľmi milú dámu. Ako si dokážeš získať autoritu, a ako ťa vnímali a vnímajú v krajinách, kde má žena trochu iné postavenie ako muži, myslím napríklad v Qatare?

Áno, tak ma vidí veľa ľudí, a ja som za to veľmi vďačná. Viem byť však aj prísna a ustáť si svoju pozíciu. Je to najmä o rešpekte ľudí medzi sebou, mať rovnaký cieľ, a tiež je to o vzájomnej dôvere. A potom už je to ľahké. Pracovná skúsenosť v Qatare, kde som začínala s eventami a po mesiaci som dostala pozíciu asistentky riaditeľa bola jedna z mojich najlepších skúseností v živote. Mali sme úžasný tím poskladaný z ľudí z celého sveta. A aj keď prevažovali kolegovia z arabských krajín, všetci sme sa navzájom rešpektovali a uznávali rôzne názory. Keď som odchádzala do Qataru, všetci naokolo vedeli o mýte ženy v arabskej kultúre. Obávali sa, že tam budem považovaná za menejcennú alebo utláčanú. Úprimne to bolo ale úplne naopak. Nikdy som sa nestretla s neúctou, hrubosťou alebo násilím. Muži boli veľmi ohľaduplní a gentlemani. Taká je moja skúsenosť.

Čo je alebo bolo pre teba ako profesionálku v oblasti hotelierstva pri tvojej práci najťažšie?

Asi ako každý hotelier by na túto otázku odpovedal to isté. Najťažšia je práca s ľuďmi. Keď sa dostanete do top manažmentu, veľmi rýchlo zistíte o čom to je. Musíte mať vedľa seba silný, pozitívny, úspešný a kreatívny tím. Keď máte vybudovaný úspešný tím, odzrkadlí sa to aj na vašej práci a výsledkoch. Myslím si, že to je základ. Pre mňa bolo najväčšou výzvou pôsobenie v Antigua, kde som mala pod sebou 55 členný tím ľudí, a mnohí z týchto ľudí nikdy.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Gastro
▫ Francúzska madam BAGETA oslavuje sté narodeniny

Téma Cestovný ruch
▫ Najkrajšie národné parky sveta
▫ Dubai Miracle Garden, záhrada ktorá láka na zážitok krásy, vône i zázrakov
▫ Hotel Marqués de Riscal v španielskej vinárskej oblasti Rioja


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Mladá Slovenka, ktorá sa presadila vo svete hotelierstva aj ako generálna manažérka hotela na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
23.05.2022
2,8 M


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Víkendová ponuka 21.05.-22.05.2022 Počas celého víkendu si môžete vybrať jedno z víkendových jedál. Rovnako sa dajú objednať aj na donášku. Polievka je v cene hlavného...
20.05.2022
2,3 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Patrí medzi vaše...
12.04.2022
1,2 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáte zamestnanie v gastronómii, máte chuť pracovať v plne rozbehnutej reštaurácii s barom? Tak nás neváhajte kontaktovať na telefónnom čísle +421905 360 555 alebo nás kontaktujte...
29.03.2022
1,0 M

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
12.03.2022
1,4 M


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
12.03.2022
430 K