Sauvignon Blanc Trentino DOC 2017
8.1 / 10
8,21 €
Sauvignon Blanc Trentino DOC 2017

TOP ponuka

Trnava
4

Denné menu

Obedové menu

Trnava
12

On-line donáška






 


Liečivé koreniny v gastronómii

Bez korenín by nebolo jedlo jedlom. Koreniny sú základom každej dobrej kuchyne. Používajú sa od nepamäti. Dnes už existuje veľké množstvo prísad do všetkých druhov jedál, ktorým dodávajú chuť, a pritom zlepšujú i trávenie. Slúžia ako doplnok do stravy, či už do šalátov, koláčov, sladkostí, mäsa, zeleniny, polievok, alebo nápojov. Koreniny majú okrem kuchynského využitia aj priaznivé zdravotné účinky. V minulosti boli niektoré z korením cennejšie ako drahé kovy.
Kurkuma je v súčasnosti hitom korení
Dnes sa veľa hovorí o zdravotných benefitov kurkumy, preto je čoraz viac populárnejšia. Korenie, ktoré je typické pre indickú kuchyňu sa i u nás už stáva samozrejmosťou. Najčastejšie sa pridáva do ryže, omáčok, zeleniny, mäsa, ale i do sladkých pokrmov, či nápojov. Pomáha pri zlej cirkulácii krvi, zmierňuje menštruačné problémy, lieči pečeň, nádory maternice, má silný účinok na zlepšenie trávenia a vyznačuje sa protizápalovými účinkami.
Najpoužívanejšie koreniny u nás
Veľa korenín sa u nás udomácnilo. Jedná sa o korenie, ktoré používali už naše staré mamy, či už do mäsa, alebo koláčov. Najbežnejšie je čierne korenie, paprika, rasca, škorica a zelené bylinkové korenie. Čierne korenie má silnú štipľavú chuť, ktorá sa hodí takmer do všetkého. Od mäsa, až po sladké pokrmy a nápoje. Podporuje trávenie, zahrieva a uvoľňuje zápchu. Rasca je malá nenápadná rastlina, ktorú si cenili ako prostriedok voči čarám. Pridáva sa do chleba, sušienok, slaných tyčiniek, koláčov. Uvoľňuje kŕče a napravuje trávenie. V celej Európe, hlavne v Maďarsku sa používa červená paprika. Je to surovina, bez ktorej by guláš nebol guláš, ani hovädzie vo vlastnej šťave hovädzím. Jej využitie je všestranné. V zime je cenná ako zdroj vitamínu C.

Zo zelených druhov je veľmi používaný tymián, bazalka, oregano, majoránka, pažítka, ligurček, či petržlenová vňatka. Petržlenová vňatka je súčasťou takmer každej polievky, má priaznivý účinok na očistu močových ciest a podporuje činnosť obličiek. Na jar si môžeme pochutnať na medveďom cesnaku, ktorý má silne detoxikačné účinky na celé telo. Zbavuje nás parazitov, znižuje krvný tlak a dokonale prečistí telo na jar.

Článok pokračuje na Tophoreca.sk


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Tophoreca.sk
Zdroj: Tophoreca.sk

Tophoreca.sk blog Liečivé koreniny v gastronómii na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
27.10.2021
430 K


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Na základe rozširovania personálu v našej plne rozbehnutej reštaurácii Treeclub hľadáme možno práve teba. Máš chuť pracovať na pozícii kuchár/kuchárka, pomocná sila do kuchyne alebo...
21.10.2021
47,0 K

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Milí návštevníci reštaurácie Treeclub. Pozývame Vás na ochutnávku koláčikov, tortičiek a zákuskov z našej ponuky. Výber je pestrý, rôznorodosť príchutí a druhov. V ponuke máme aj...
18.10.2021
123 K

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Už tento víkend 16.10 - 17.10. 2021 Vám milí hostia ponúkame víkendové menu zložené z troch hlavných jedál a polievkou v cene. Vyprážaný rezeň s majonézovým šalátom, big palacinka...
13.10.2021
85,7 K