Káva - povzbudzuje i chutí

História kávy
História kávy siaha až do obdobia 9. storočia. Asi najznámejšie rozprávanie o jej objavení hovorí, že pri pasení kôz spozoroval istý pastier Kaldi svoje zvieratá, ktoré po skonzumovaní kríkov z červenými bobuľami boli nespútanejšie a divokejšie ako obvykle. Plody preto sám vyskúšal a objavil tak povzbudzujúce účinky kávy. O premene červených bobúľ na pražené zrná zase rozpráva legenda, v ktorej si mnísi plody kávy sušili priamo nad otvoreným ohňom. Keď im jedného dňa náhodne spadla vetvička s plodmi do ohňa, ucítili úžasnú vôňu a od tých čias sa káva začala pražiť.


V arabskom svete sa na prípravu kávy používa džezva, do ktorej sa dá voda a kvalitná čerstvo zomletá arabská káva s cukrom. Keď nápoj začne vytvárať penu a bublať - nie vrieť, treba ho odstaviť a premiešať. Tento proces sa opakuje tri krát. Následne je nápoj pripravený na podávanie. Môže sa dochutiť kardamónom či kakaom.
Príprava kávy v Etiópii je skutočným obradom
V Etiópii začína príprava kávy výberom čerstvých zelených kávových zrniek. Tie sa vsypú na panvicu a pražia sa do požadovanej kvality, čo môže trvať aj dvadsať minút. Potom sa zrnká pomelú a káva sa dáva do špeciálnej nádoby so studenou vodou a začína obrad. Zohrievanie, odstavovanie, miešanie a prelievanie a nakoniec servírovanie a konzumácia.
Talianski gurmáni
Za tradičných kávičkárov sú oddávna považovaní... článok pokračuje na Tophoreca.sk
Pripravujeme ďalšie blogy:
▫ Pohár vína prospeje vášmu zdraviu
▫ Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov?
Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk