TOP ponuka

Trnava
4

Denné menu

Obedové menu

Trnava
1

Večerné menu

Trnava
1

On-line donáška






 


Káva - povzbudzuje i chutí

Káva - jeden z najpopulárnejších a najobľúbenejších nápojov na svete. Sú ľudia, ktorí sa bez šálky kávy nedokážu prebudiť, bežní spotrebitelia i gurmáni a milovníci kávy, ktorí jej pitie a prípravu vnímajú ako obrad.

História kávy

História kávy siaha až do obdobia 9. storočia. Asi najznámejšie rozprávanie o jej objavení hovorí, že pri pasení kôz spozoroval istý pastier Kaldi svoje zvieratá, ktoré po skonzumovaní kríkov z červenými bobuľami boli nespútanejšie a divokejšie ako obvykle. Plody preto sám vyskúšal a objavil tak povzbudzujúce účinky kávy. O premene červených bobúľ na pražené zrná zase rozpráva legenda, v ktorej si mnísi plody kávy sušili priamo nad otvoreným ohňom. Keď im jedného dňa náhodne spadla vetvička s plodmi do ohňa, ucítili úžasnú vôňu a od tých čias sa káva začala pražiť.
Ako to bolo v skutočnosti sa už asi nedozvieme, ale čo môžeme konštatovať s určitosťou je, že káva nám robí spoločnosť v príjemných i ťažkých chvíľach, povzbudzuje nás, stimuluje, u niekoho vyvoláva takmer závislosť a najmä chutí. Či už je to espresso, zalievaný "turek" či lahodné latté, každý konzument volí podľa svojich chutí a preferencií. V každej krajine dokonca zvyknú piť a pripravovať kávu iným spôsobom.
Káva v arabských krajinách

V arabskom svete sa na prípravu kávy používa džezva, do ktorej sa dá voda a kvalitná čerstvo zomletá arabská káva s cukrom. Keď nápoj začne vytvárať penu a bublať - nie vrieť, treba ho odstaviť a premiešať. Tento proces sa opakuje tri krát. Následne je nápoj pripravený na podávanie. Môže sa dochutiť kardamónom či kakaom.

Príprava kávy v Etiópii je skutočným obradom

V Etiópii začína príprava kávy výberom čerstvých zelených kávových zrniek. Tie sa vsypú na panvicu a pražia sa do požadovanej kvality, čo môže trvať aj dvadsať minút. Potom sa zrnká pomelú a káva sa dáva do špeciálnej nádoby so studenou vodou a začína obrad. Zohrievanie, odstavovanie, miešanie a prelievanie a nakoniec servírovanie a konzumácia.

Talianski gurmáni

Za tradičných kávičkárov sú oddávna považovaní... článok pokračuje na Tophoreca.sk

Pripravujeme ďalšie blogy:
▫ Pohár vína prospeje vášmu zdraviu
▫ Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov?


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Káva - povzbudzuje i chutí na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
V Treeclube to bude už tento piatok 12.8.2022 rozvoniavať grilovanými špecialitami. Čaká na vás skvelé jedlo, domáce limonády, vychladené...
12.08.2022
2,5 M


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
12.08.2022
4,6 M

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Víkendová ponuka 13.8. a 14.8. 2022 Počas celého víkendu si môžete vybrať jedno z víkendových jedál. Rovnako sa dajú objednať aj na donášku. Polievka je v cene hlavného...
12.08.2022
3,3 M

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ak hľadáš priestor pre svoj event, tu je naša ponuka :-) Sme pizzéria a reštaurácia, ktorá svojou kvalitou v gastronómii robí spokojných našich hostí už niekoľko rokov. Zorganizuj...
06.08.2022
1,1 M