Kontakty


 
Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Káva - povzbudzuje i chutí

Káva - jeden z najpopulárnejších a najobľúbenejších nápojov na svete. Sú ľudia, ktorí sa bez šálky kávy nedokážu prebudiť, bežní spotrebitelia i gurmáni a milovníci kávy, ktorí jej pitie a prípravu vnímajú ako obrad.

História kávy

História kávy siaha až do obdobia 9. storočia. Asi najznámejšie rozprávanie o jej objavení hovorí, že pri pasení kôz spozoroval istý pastier Kaldi svoje zvieratá, ktoré po skonzumovaní kríkov z červenými bobuľami boli nespútanejšie a divokejšie ako obvykle. Plody preto sám vyskúšal a objavil tak povzbudzujúce účinky kávy. O premene červených bobúľ na pražené zrná zase rozpráva legenda, v ktorej si mnísi plody kávy sušili priamo nad otvoreným ohňom. Keď im jedného dňa náhodne spadla vetvička s plodmi do ohňa, ucítili úžasnú vôňu a od tých čias sa káva začala pražiť.
Ako to bolo v skutočnosti sa už asi nedozvieme, ale čo môžeme konštatovať s určitosťou je, že káva nám robí spoločnosť v príjemných i ťažkých chvíľach, povzbudzuje nás, stimuluje, u niekoho vyvoláva takmer závislosť a najmä chutí. Či už je to espresso, zalievaný "turek" či lahodné latté, každý konzument volí podľa svojich chutí a preferencií. V každej krajine dokonca zvyknú piť a pripravovať kávu iným spôsobom.
Káva v arabských krajinách

V arabskom svete sa na prípravu kávy používa džezva, do ktorej sa dá voda a kvalitná čerstvo zomletá arabská káva s cukrom. Keď nápoj začne vytvárať penu a bublať - nie vrieť, treba ho odstaviť a premiešať. Tento proces sa opakuje tri krát. Následne je nápoj pripravený na podávanie. Môže sa dochutiť kardamónom či kakaom.

Príprava kávy v Etiópii je skutočným obradom

V Etiópii začína príprava kávy výberom čerstvých zelených kávových zrniek. Tie sa vsypú na panvicu a pražia sa do požadovanej kvality, čo môže trvať aj dvadsať minút. Potom sa zrnká pomelú a káva sa dáva do špeciálnej nádoby so studenou vodou a začína obrad. Zohrievanie, odstavovanie, miešanie a prelievanie a nakoniec servírovanie a konzumácia.

Talianski gurmáni

Za tradičných kávičkárov sú oddávna považovaní... článok pokračuje na Tophoreca.sk

Pripravujeme ďalšie blogy:
▫ Pohár vína prospeje vášmu zdraviu
▫ Poznáte vlastnosti a výhody holdomatov?


Aktualizované: 19.03.2020
Autor: Petra Adamcová - Foto: pixabay.com Zdroj: Tophoreca.sk

Upútavka
Tekovská kuchyňa a pekáreň
Upútavka Tekovská kuchyňa a pekáreň
Príď si doplniť svoje zásoby našimi tradičnými pekárskymi výrobkami, chlebom alebo iným pečivom. V ponuke máme aj utopence, nakladané syry a ochutené šľahané bravčové maste....

Upútavka
Penzión Rosenthal
Upútavka Penzión Rosenthal

Upútavka
Treeclub bar & restaurant
Upútavka Treeclub bar & restaurant

Upútavka
Dear Chocolate
Upútavka Dear Chocolate
Aj pri prihliadnutí na momentálnu situáciu s koronavírusom sú Veľkonočné sviatky skoro za dverami. Pri tejto príležitosti som pre vás pripravila ponuku vybraných dezertov....

Upútavka
Donášková služba Pizza Exxpres
Upútavka Donášková služba Pizza Exxpres
Pochutnaj si na našej pizzi pečenej v peci na drevo. Našou rýchlou donáškou sa tvoja pizza dostane až priamo k tebe. Sme Donášková služba Pizza Exxpres a tešíme sa na tvoju...

Upútavka
Pizza Piccolino
Upútavka Pizza Piccolino
Milý náš zákazník. Rozšírili sme našu ponuku rozvozu o obce, do ktorých od dnes (18.03.2020) dovážame už naše pizze. Reagujeme na požiadavky našich zákazníkov a preto chceme...

Upútavka
Penzión a reštaurácia Sessler***
Upútavka Penzión a reštaurácia Sessler***
Objednaj si obedové menu alebo jedlo z nášho menu lístku v On-line donáške na Gastromenu.sk. Aktuálne rozvážame do 14:00 hod. Reštaurácia...