Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Katarína Nádaská priblíži kuriozity z kuchyne našich predkov v zábavnom webinári

Kuchyňa nebola pre našich predkov iba priestorom, kde spoločne zasadali ku stolu, ale aj posvätným miestom opradeným zvykmi, obradmi či dokonca poverami. Významná etnologička a historička, Katarína Nádaská, už tradične vo svojej fascinujúcej online prednáške v nedeľu 23. mája priblíži zaujímavé fakty z kulinárskych dejín nášho regiónu, zoznámi návštevníkov s históriou tradičných jedál, ako sú halušky či podplamenníky a porozpráva tiež o stolovaní našich predkov a archaických surovinách a plodinách, ktoré sa na Slovensku v minulosti hojne pestovali.

Ako v minulosti vyzerala kuchyňa? Menilo sa časom jej usporiadanie či účel?

Katarína Nádaská: Áno ranostredoveká kuchyňa mala ohnisko v strede miestnosti, pričom dym unikal cez otvor v streche. Hovorilo sa o čiernej kuchyni, pretože dym sa často zdržiaval vo vnútri a steny boli od sadzí neustále čierne. Neskôr sa ohnisko presunulo do kúta, otvorené ohnisko nahradila pec a dym sa vyvádzal cez komín. Tento spôsob sa neustále zlepšoval, čiže aj jedlo, ktoré sa najprv pripravovalo opekaním na ražni alebo varením v kotlíku sa postupne skvalitňovalo varením na peci. Chlebové placky sa piekli na horúcich kameňoch, kde sa postupne cesto nechalo vykysnúť a chlieb sa piekol v chlebových peciach, ktoré mala každá domácnosť.

Líšil sa účel a usporiadanie kuchyne aj v odlišných spoločenských vrstvách?

Katarína Nádaská: V šľachtických rodinách a neskôr aj v bohatých meštianskych rodinách bola kuchyňa miestnosť, kde sa varilo, pripravovalo a servírovalo jedlo, ktoré sa potom odnášalo panstvu. To stolovalo v inej miestnosti, obyčajne aj na inom poschodí, aby vône z kuchyni nepôsobili rušivo. V roľníckom prostredí, ktoré bolo najmä dvojpriestorové, čiže pozostávalo z kuchyne a komory, bola kuchyňa s pecou miestom na prípravu stravy, ale zároveň to bola jedáleň v našom ponímaní aj obývačka a spálňa. Čiže multifunkčná miestnosť.
Aké rituály sa v minulosti spájali so stolovaním?

Katarína Nádaská: Stôl bol posvätným miestom. Na stôl sa nesmelo sadnúť zadkom, lebo by naň človek dostal vredy, na stôl patril iba chlieb a strava. Za vrchstolom sedel najstarší gazda, okolo stola jeho synovia. Nevesty stáli za svojimi mužmi a na rukách držali malé deti. Jedlo sa zo spoločnej misy, hlbokými lyžicami. Hierarchia sedenia pri stole sa časom trochu menila - najstarší gazda sedel za vrchstolom, najstaršia gazdiná sedela tiež. Pokiaľ bola žena vdovou, ona sedela za vrchstolom a rozhodovala o všetkom na gazdovstve.

Ktoré tradičné jedlo by ste označili za najstaršie? Považujeme niektoré jedlá za tradičné mylne?

Katarína Nádaská: Určite jedlá z obilním - jačmenné, prosné či ovsenné kaše, sladené medom. Aj sa tak hovorí: Kaša - matka naša a chlebíček náš tatíček. Ďalej to boli chlebové placky, kysnutý chlieb, mäso opekané na ražni a neskôr varené a dusené jedlá. K zdomácneným jedlám patria bryndzové halušky, ktoré vznikli až v 18. storočí po valašskej kolonizácii a uchytení sa zemiakov v Uhorsku. Bryndzové halušky sa však jedli len v určitých lokalitách, napríklad na Liptove, v Detve, skrátka tam, kde valašská kolonizácia prebiehala. Na celom území Slovenska sa rozšírili až po 2. svetovej vojne vďaka výstavbe moderných ciest a motorestov.
Ktoré plodiny či suroviny tvorili základ jedálnička našich predkov?

Katarína Nádaská: Najprv obilie, bylinky (púpava, šťavel, žihľava...), mäso z hydiny, bravčové, menej hovädzie. Od konca 18. storočia to boli zemiaky a zelenina (najmä kyslá kapusta v zime). Obľúbená bola kvaka či ovocie ako drienka, moruša, dula, oskoruša, slivka, jablká. Najmä zo sliviek sa varil lekvár. Ovocie sa sušilo na zimu, rovnako ako huby či lesné plody.

Tvorilo veľkú časť jedálnička našich predkov mäso?

Katarína Nádaská: Mäso sa jedlo raz v týždni, obyčajne v nedeľu, zabíjačky sa robili počas fašiangov a mäso sa nakladalo do masti alebo sa pomaly údilo, aby sa predĺžila jeho životnosť. S mäsom sa šetrilo. Šľachta jedla viacej mäsa aj z vysokej zveri (poľovačky), hydinu, bravčové, ale aj hovädzie a divé vtáky získané poľovníctvom. Jedlo sa pomerne veľa rýb čerstvých, ale i údených a sušených, alebo nakladaných (haringy).

Jedli naši predkovia na sviatky špeciálne pokrmy? Ktorý sviatok bol kulinárne najpestrejší?

Katarína Nádaská: Určite to boli Vianoce a Veľká noc. Vtedy sa jedlo viacej druhov jedál, ktoré sa konzumovali počas roka, na Vianoce však boli sústredené do Štedrej večere, ktorá mala viacero chodov. Naši predkovia pred Vianocami a Veľkou nocou držali pôst, aj piatky cez rok boli pôstnymi dňami. Pôstnymi jedlami bola napríklad kapustnica so žabími stehienkami, slimačí kaviár, pečené slimáky či pečené mravčie kukly.

Mgr. Katarína Nádaská, PhD.
je oceňovaná etnologička a historička, ktorá sa špecializuje na náboženskú etnológiu, etnomedicínu, mágiu a démonológiu, stredouerópske kontexty ľudovej kultúry a vizuálnu antropológiu. Vyštudovala odbor etnológia - história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala nielen na svojej alma mater, ale aj na ďalších univerzitách. Absolvovala viacero vedeckých stáží na európskych univerzitách, pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislava aj ako odborná vedecká pracovníčka v Divadelnom ústave v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako odborná pracovníčka v samospráve, venuje sa historickému poradenstvu pre oblasť masmédií a filmu, prednáša na viacerých univerzitách na Slovensku i v zahraničí. Je autorkou viacerých monografií, vedeckých štúdií a popularizačných článkov, a tiež spoluautorkou etnologických filmových dokumentov.

Ako sa prihlásiť na webinár?

▪ Prihlasovanie ľavou zadnou: Na webinár sa môžete pripojiť cez svoj telefón, tablet alebo notebook, nepotrebujete k tomu žiadne ďalšie technické vybavenie.
▪ Pred konaním webinára vám v deň jeho konania pošleme na e-mail odkaz, cez ktorý sa na webinár poľahky pripojíte. Ak vstupenku zakúpite v deň konania podujatia, odkaz na webinár vám príde v jednom e-maili priamo s lístkom.
▪ Zážitok pre aktívnych aj pasívnych poslucháčov: Do webinára sa môžete aktívne zapojiť a klásť otázky, ale zároveň je určený aj pre tých účastníkov, ktorí chcú radšej len počúvať.
▪ Live stream webináru sa vysiela prostredníctvom platformy Vimeo, priamo vo vašom internetovom prehliadači. Nie je preto potrebné nič inštalovať ani sa niekde registrovať.

Výhody webinára:

▪ Zúčastniť sa ho môžete z pohodlia vášho domova alebo kancelárie.
▪ V najbližších dňoch po uskutočnení webinára dostanete záznam, ktorý vám bude k dispozícii po dobu 30 dní.
▪ Efektívnejšie využitie vášho času bez potreby cestovania.
▪ Možnosti klásť otázky a komunikovať s lektorom webinára.
▪ Na jeden vstup sa môže zúčastniť celá domácnosť.

Odpovede na často kladené otázky nájdete tu

Event: 23. 5. (nedeľa)
Štart: o 19:00 hod.


Vstupenku si zakúp na tickpo.sk

Viac informácií: Tradičné suroviny a jedlá našich predkov | Webinár

Sleduj: Inspire Academy


Aktualizované: 12.05.2021
Autor: Inspire Academy

Inspire Academy blog Katarína Nádaská priblíži kuriozity z kuchyne našich predkov v zábavnom webinári na Gastromenu.sk