TOP ponuka

Trnava
4

Denné menu

Obedové menu

Trnava
9

On-line donáška






 


Francúzska madam BAGETA oslavuje sté narodeniny

Či ste sa ocitli v uliciach Paríža po prvý alebo niekoľký krát, určité veci sa nemenia. Štýlovo oblečené Parížanky, podnikatelia, obchodníci, študenti i turisti kráčajúci mestom si pochutnávajú na chrumkavej, čerstvo upečenej bagete. Ak ju práve nekonzumujú, určite ju vidíte vytŕčať z ich kabeliek či batohov.

Paríž, Francúzi a bagety k sebe skrátka patria. Podľa Observatoire du Pain (Vedecké observatórium chleba), Francúzi skonzumujú každú sekundu 320 bagiet, čo v priemere predstavuje pol bagety na osobu a deň, a spolu 10 miliárd skonzumovaných bagiet ročne.
Le Grand Prix de la Baguette

Už od roku 1994 sa v Paríži koná súťaž Le Grand Prix de la Baguette, kde odborná porota určuje, ktorá pekáreň v meste robí tie najchutnejšie bagety. Do súťaže sa každoročne prihlasuje asi dvesto pekárov, ktorí dodajú dve svoje bagety odbornej porote. V prvom kole ide o splnenie základných predpokladov, bageta musí mať dĺžku v rozmedzí 55 - 65 centimetrov a hmotnosť v rozmedzí 250 - 300 gramov. V druhom kole štrnásťčlenná porota analyzuje vlastnosti pečenej pochúťky v piatich kategóriách.

La cuisson (pečenie), l´spect (vzhľad), l´odeur (vôňa), le goût (chuť) a la mie (strúhanka). Kúsok z bagety, ktorý hodnotia a ochutnávajú by mal byť jemný, ale nie vlhký, po stlačení sa vrátiť späť do pôvodného tvaru a upečená bageta by mala v sebe mať veľké nepravidelné otvory, ktoré poukazujú na to, že cesto sa nechalo pomaly kysnúť a chuť sa ideálne rozvinula.
Maison Julien, víťaz súťaže o najlepšiu bagetu v Paríži za rok 2020 Zdroj - Parisinsidersguide - Foto: Maison Julien

Víťaz súťaže si má právo do svojho výkladu v pekárni umiestniť veľký zlatý štítok propagujúci jeho status víťaza - najlepšieho pekára bagiet v Paríži. Navyše má víťaz súťaže tú česť, upiecť pre prezidenta Francúzska čerstvý, voňavý, ranný chlieb, ktorý mu môže osobne doručiť.

Napriek všetkým týmto zaujímavým pravidlám a láske obyvateľov Francúzska k bagetám, je aj tu situácia v malých, rodinných pekárničkách kritická. Ročne sa ich v rámci krajiny zatvára približne tisíc dvesto. Veľké spoločnosti totiž začali hľadať alternatívy, ako upiecť bagety rýchlejšie a s menšou námahou. Pečú ich zo zmrazených polotovarov alebo vopred namiešaného cesta, dávajú ich do foriem, aj keď tie pravé bagety sa pečú na voľno. Znalci hovoria o tom, že takéto bagety sú hanbou francúzskeho pekárskeho remesla.

V snahe zachrániť tradičné francúzske bagety pred rozsiahlou industrializáciou, prijala francúzska vláda v roku 1993 dokument Le Décret Pain (dekrét o chlebe), ktorý ustanovuje, že podľa zákona musí byť autentická bageta vyrobená.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Cestovný ruch
▫ Najkrajšie národné parky sveta
▫ Dubai Miracle Garden, záhrada ktorá láka na zážitok krásy, vône i zázrakov
▫ Hotel Marqués de Riscal v španielskej vinárskej oblasti Rioja


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Francúzska madam BAGETA oslavuje sté narodeniny na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
23.05.2022
2,8 M


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Víkendová ponuka 21.05.-22.05.2022 Počas celého víkendu si môžete vybrať jedno z víkendových jedál. Rovnako sa dajú objednať aj na donášku. Polievka je v cene hlavného...
20.05.2022
2,3 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Patrí medzi vaše...
12.04.2022
1,2 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáte zamestnanie v gastronómii, máte chuť pracovať v plne rozbehnutej reštaurácii s barom? Tak nás neváhajte kontaktovať na telefónnom čísle +421905 360 555 alebo nás kontaktujte...
29.03.2022
1,0 M

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
12.03.2022
1,4 M


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
12.03.2022
430 K