Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Francúzska madam BAGETA oslavuje sté narodeniny

Či ste sa ocitli v uliciach Paríža po prvý alebo niekoľký krát, určité veci sa nemenia. Štýlovo oblečené Parížanky, podnikatelia, obchodníci, študenti i turisti kráčajúci mestom si pochutnávajú na chrumkavej, čerstvo upečenej bagete. Ak ju práve nekonzumujú, určite ju vidíte vytŕčať z ich kabeliek či batohov.

Paríž, Francúzi a bagety k sebe skrátka patria. Podľa Observatoire du Pain (Vedecké observatórium chleba), Francúzi skonzumujú každú sekundu 320 bagiet, čo v priemere predstavuje pol bagety na osobu a deň, a spolu 10 miliárd skonzumovaných bagiet ročne.
Le Grand Prix de la Baguette

Už od roku 1994 sa v Paríži koná súťaž Le Grand Prix de la Baguette, kde odborná porota určuje, ktorá pekáreň v meste robí tie najchutnejšie bagety. Do súťaže sa každoročne prihlasuje asi dvesto pekárov, ktorí dodajú dve svoje bagety odbornej porote. V prvom kole ide o splnenie základných predpokladov, bageta musí mať dĺžku v rozmedzí 55 - 65 centimetrov a hmotnosť v rozmedzí 250 - 300 gramov. V druhom kole štrnásťčlenná porota analyzuje vlastnosti pečenej pochúťky v piatich kategóriách.

La cuisson (pečenie), l´spect (vzhľad), l´odeur (vôňa), le goût (chuť) a la mie (strúhanka). Kúsok z bagety, ktorý hodnotia a ochutnávajú by mal byť jemný, ale nie vlhký, po stlačení sa vrátiť späť do pôvodného tvaru a upečená bageta by mala v sebe mať veľké nepravidelné otvory, ktoré poukazujú na to, že cesto sa nechalo pomaly kysnúť a chuť sa ideálne rozvinula.
Maison Julien, víťaz súťaže o najlepšiu bagetu v Paríži za rok 2020 Zdroj - Parisinsidersguide - Foto: Maison Julien

Víťaz súťaže si má právo do svojho výkladu v pekárni umiestniť veľký zlatý štítok propagujúci jeho status víťaza - najlepšieho pekára bagiet v Paríži. Navyše má víťaz súťaže tú česť, upiecť pre prezidenta Francúzska čerstvý, voňavý, ranný chlieb, ktorý mu môže osobne doručiť.

Napriek všetkým týmto zaujímavým pravidlám a láske obyvateľov Francúzska k bagetám, je aj tu situácia v malých, rodinných pekárničkách kritická. Ročne sa ich v rámci krajiny zatvára približne tisíc dvesto. Veľké spoločnosti totiž začali hľadať alternatívy, ako upiecť bagety rýchlejšie a s menšou námahou. Pečú ich zo zmrazených polotovarov alebo vopred namiešaného cesta, dávajú ich do foriem, aj keď tie pravé bagety sa pečú na voľno. Znalci hovoria o tom, že takéto bagety sú hanbou francúzskeho pekárskeho remesla.

V snahe zachrániť tradičné francúzske bagety pred rozsiahlou industrializáciou, prijala francúzska vláda v roku 1993 dokument Le Décret Pain (dekrét o chlebe), ktorý ustanovuje, že podľa zákona musí byť autentická bageta vyrobená.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Cestovný ruch
▫ Najkrajšie národné parky sveta
▫ Dubai Miracle Garden, záhrada ktorá láka na zážitok krásy, vône i zázrakov
▫ Hotel Marqués de Riscal v španielskej vinárskej oblasti Rioja


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Francúzska madam BAGETA oslavuje sté narodeniny na Gastromenu.sk