Denné menu

Obedové menu

Trnava
7

On-line donáška






 


Dušan Křístek - Food fotograf 1. ligy

S Dušanom som sa spoznal, a môžem povedať, že to bolo na jednej sociálnej sieti. Ktorá to bola napíšem trochu nižšie.

Osobne sme sa stretli na jednej vynikajúcej akcii, ktorá bola kuchárskou šou viacerých kuchárov s názvom Flavour Fair - Bigg Green Egg v Považskej Bystrici. Mimochodom na Gastromenu.sk prebehla súťaž o vstupenky na túto šou a kto sa jej toto leto zúčastnil, mi musí dať za pravdu, aká bola vydarená. S Dušanom som sa síce nezoznámil toto leto, ale leto minulé. A priznám sa, že som neskutočne rád, že sa tak stalo. Nie len kvôli tomu, že milujeme obaja fotenie, ale aj kvôli tomu aký Dušan je.

A ako možno tušíš, my fotografi, keď sa aj ja tým môžem popýšiť :-), sme na seba narazili na Instagrame, pozri Branislav Brežák.
Niečo o Dušanovi

Narodil sa v Bratislave v roku 1978. Profesi­onálnej fotografii sa venuje od roku 1998. V roku 2010 absolvoval študijný pobyt v New Yorku a v roku 2014 v Toronte. Ako portrétny a produktový fotograf pracoval pre printové médiá a rôzne vydavateľstvá. Je autorom fotografií vyše päťdesiatich kuchárskych kníh. Posledných desať rokov sa venuje najmä fotografovaniu jedla, v ktorom sa dostal medzi európsku špičku. V roku 2011 získal spolu s tímom tvorcov cenu za knihu Food Photo - na prestížnej celosvetovej súťaži GOURMAND World Cookbook Awards. Vo svojej voľnej tvorbe opúšťa farebnosť a lesk, vracia sa k tradičnej metóde fotografovania na film a veľký formát, sústreďuje sa na monochromatické pokojné zátišia, pracuje s povrchmi, materiálmi, so štruktúrou a svetlom. Vo voľnom čase organizuje fotografické a foodstylingové workshopy (zdroj: zurnal.pravda.sk)

Prečítaj si rozhovor s Dušanom Křístekom na Pravda.sk


A čo sa chystá na Gastromenu.sk si prečítaj pod týmto blogom

Dušan Křístek spolupracoval z mnohými profesionálnymi kuchármi. Sám je aj kuchár, ako on o sebe hovorí, taký amatérsky. Po dlhom období fotografovania jedál prišiel aj s čisto svojou publikáciou s názvom FOOD PHOTO. Priamo na knihe spolupracoval s takými menami ako sú: Vojto Artz, Michal Škorec, Peter Kulhány, Tomáš Repáš, Petra Tóthová, Tomáš Holec, Denisa Ogino, Miroslav Heredoš, Daniel Hrivňák, Igor Čehy, Marcel Gallo, Michal Škrabák a Vlado Morochovič. Hviezdy kuchárskeho ringu, osobnosti, ktoré pre slovenskú gastronómiu niečo spravili a niečo znamenajú.

Niečo o knihe

➡ Úryvok z knihy Food Photo

... práve držíte v rukách knihu, ktorá vo mne dozrievala niekoľko rokov a je odpoveďou na jednu a tú istú, donekonečna sa opakujúcu otázku - Kedy už konečne vydáš niečo vlastné? Po vyše päťdesiatich publikáciách venovaných foteniu jedla je teda tu. Prvá. Vlastná. Kuchárska.

Ale kedže razím teóriu, každý robme, čo vieme a buďme tým čím sme, tak som oslovil trinástich profesionálov, s ktorými som počas rokov spolupracoval. Všetci dostali voľnú ruku - "urobte, čo len chcete". Takže v prvej časti knihy nájdete viac či menej uletené diela od "profíkov" počnúc steakom cez konfitované mäsá až po molekulárno-ufónske kreácie. Nesmie chýbať dezert ani drink, preto je v tejto trinástke zastúpená aj čisto cukrárska profesia a barmanská šou. Druhá časť, našťastie tá menšia, sú "moje" recepty. Netvárim sa ako ich autor, sú to jedlá, ktoré mám rád ja a som schopný ich u variť - z čoho vyplýva, že aj menej skúsení ľudia v kuchyni si v knihe nájdu recept, ktorý zvládnu. Uznávam, že vizuálna stránka môže prevažovať nad obsahovou, ale zase, povedzme si otvorene, nezaslúži si praženica tiež svoju dvojstranu?

Tak nech chutí vašim očiam a žalúdkom. Na zdravie! Sleduj Dušan Křístek na Instagrame.

⬇️
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozor tento blog ešte nekončí !!!
Prichádzam k tomu, kvôli čomu aj vznikol tento blog. V prvom rade je to moja pocta odborníkovi a v druhom rade je to o informácii, že si môžeš zahrať na Gastromenu.sk o Dušanovu knihu Food Photo a pokúsiť sa ju vyhrať.

Link do výherného kvízu Zahraj si o kuchársku knihu od Dušana Křísteka
Aktualizované: 05.12.2019
Autor: Branislav Brežák
Zdroj: Kniha Food Photo + IG: @dusankristek