TOP ponuka

Trnava
4

Denné menu

Obedové menu

Trnava
9

On-line donáška






 


Cviklové hodovanie

Cvikla, zelenina, ktorá má jedinečnú farbu, špecifickú zemitú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok. O možnostiach spracovania cvikle, jej využití v kuchyni i menej tradičných receptoch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Možno si spomínate na zvláštne spracovanie cvikle v školských jedálňach pred niekoľkými desiatkami rokov. Na túto formu receptu žiaľ cvikla trochu doplatila, a trvalo ďalších pár rokov, kým si znovu našla miesto na našich stoloch. A to je dobrá správa, pretože cvikla obsahuje celý rad vitamínov a minerálnych látok. Z tých najdôležitejších spomenieme vitamín B, C, minerály horčík, vápnik, zinok, draslík, kyselinu listovú, karotén, antioxidanty a stopové prvky.
Pozitívne účinky

Cvikla pomáha pri detoxikácii a očiste organizmu, napomáha vylučovaniu škodlivých látok, je prospešná pre kardiovaskulárny systém, znižuje hladinu zlého cholesterolu, posilňuje kosti a je vhodná na zlepšenie trávenia a úpravu problémov tráviaceho traktu. Niektoré zdroje hovoria o tom, že surová cviklová šťava je dobrá ako prevencia pred vznikom onkologických ochorení, ale aj ako podporný prostriedok pri liečbe a rekonvalescencii týchto chorôb.
Konzumácia cvikle však nie je vhodná pre všetkých

Cvikla obsahuje vysoký podiel kyseliny šťaveľovej. Preto by pri jej konzumácii mali byť opatrní ľudia s obličkovými kameňmi, osoby s problémami s pečeňou a citlivým žalúdkom. Opatrní by taktiež mali byť diabetici, kvôli vyššej hladine cukru v plodoch cvikly. Tehotné ženy by mali konzumovať cviklu až po porade s lekárom. Vo všeobecnosti sa odporúča konzumácia maximálne 100 ml čerstvej šťavy a 200 gramov cvikly denne.

Využitie v kuchyni

Sterilizovanú cviklu sme už spomínali v úvode článku. Pokiaľ nemáte fóbiu zo školských jedálni, dobre dochutená sterilizovaná cvikla s kúskom chrenu, štipkou feniklu je skvostným doplnkom k hlavnému menu z mäsa i zeleniny.

Veľmi lahodnú chuť má cvikla pečená. Najjednoduchšia je jej príprava v.. článok pokračuje na Tophoreca.sk

Od Tophoreca.sk pripravujeme aj

Téma Gastro
▫ Japonské jedlá milujú konzumenti na celom svete

Téma Cestovný ruch
▫ Shiki Shima - najluxusnejší hotel na koľajniciach


Aktualizované: 12.04.2021
Autor: Petra Adamcová
Zdroj: Tophoreca.sk

Petra Adamcová blog Cviklové hodovanie na Gastromenu.sk

Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Objednaj si od nás obedové menu ONLINE cez Gastromenu.sk. Z každej objednávky sa Ti odrátajú 3%. Tie Ti pribudnú ako tvoj nový kredit. Výšku nasporeného kreditu sleduj vo svojom...
23.05.2022
2,8 M


Treeclub bar & restaurant
TOP ponuka Treeclub bar & restaurant
Víkendová ponuka 21.05.-22.05.2022 Počas celého víkendu si môžete vybrať jedno z víkendových jedál. Rovnako sa dajú objednať aj na donášku. Polievka je v cene hlavného...
20.05.2022
2,3 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáme rozvozára alebo rozvozárku našich jedál a pizze do vašich domácností, či práce. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať na telefónnom čísle 0905360555. Patrí medzi vaše...
12.04.2022
1,2 M

Treeclub bar & restaurant
Práca Treeclub bar & restaurant
Hľadáte zamestnanie v gastronómii, máte chuť pracovať v plne rozbehnutej reštaurácii s barom? Tak nás neváhajte kontaktovať na telefónnom čísle +421905 360 555 alebo nás kontaktujte...
29.03.2022
1,0 M

Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Ako to funguje? Užívateľom Gastromenu.sk sa pri každej ONLINE objednávke navýši kredit o 3 %. Takže stačí už len objednávať a zvyšovať svoj kredit. Následne ho môžeš použiť...
12.03.2022
1,4 M


Pizza & restaurant Halenár
TOP ponuka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás jedlo, alebo nápoje v On-line donáške na Gastromenu.sk a pri každej objednávke Ti vrátime 3% z objednanej sumy. Platí pre menu lístok aj pre obedové menu. Výšku...
12.03.2022
430 K