čo ti chýba na Gatromenu ?



Trnavská promenáda a jej tisíc chutí piva a jedla pod holým nebom

Pivný festival s nad regionálnou spoluprácou pív opäť prichádza do Trnavy. 23 a 24. augusta 2019 si pod holým nebom vychutnáte pestrý výber tých najlepších remeselných...
12.08.2019   
» čítaj celý blog

Špagety Bolognese

Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného...

Zbojnícke Bašty

Horné Bašty 4; 917 01 Trnava
Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk Zbojnícke Bašty na www.gastromenu.sk
Naša reštaurácia sa nachádza v centre mesta. V obchodnej uličke, ktorá patrila medzi najdôležitejšie v celej histórii Trnavy. V našej...
» čekuj

Hody Trebatice + vyhraj 4 vstupenky na festival Lodenica

Ďalším pokračovaním z troj tripu augustových festivalov od organizátora Morning Net, s.r.o. sú Hody Trebatice. Hlavne piatok vyzerá veľmi dobre a takými vystupujúcimi ako Desmod,...
11.08.2019   
» čítaj celý blog

Festival Červeník, Hody Trebatice a Lodenica

Týmto víkendom začína festivalový troj trip, čoho prvým je festival Červeník, o týždeň neskôr sú to Hody Trebatice a posledný augustový víkend je to asi najznámejší z nich...
08.08.2019   
» čítaj celý blog

Ako nakupovať so zľavou na Gastromenu.sk, prečo sa registrovať?

V prvom rade je to hlavne sporenie si kreditov, ktoré sa dajú uplatniť ako zľava pri nákupe jedál v on-line donáške na Gastromenu.sk. Po druhé, je to možnosť sa zúčastňovať...
25.07.2019   
» čítaj celý blog

Najlepší kuchár je Tomáš Lysý, najlepšie reštaurácie sú Sissi, Gašperov mlyn a UFO watch.taste.groove

Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave sa v nedeľu 30. 6. odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci...
01.07.2019   
» čítaj celý blog


Recepty na Gastromenu.sk


Špagety Bolognese
Branislav Brežák
Jedna moja z najobľúbenejších omáčok k cestovinám je boloňská omáčka. Tu by sa dalo povedať, že čo kraj to iný recept. A samozrejme, čo kuchár to iný recept. Ale pri kuchároch je to tak asi so všetkým. Pri tomto recepte je dôležitá doba varenia. Keď niekto spraví boloňskú omáčku za pol hodiny, tak to nie je pravá omáčka. Len niečo zmiešal v hrnci na šporáku. Za čas, čo túto omáčku varím ja, som si osvojil tento recept.

▶ Sleduj aj môj profil branislav.brezak na Instagrame.
Recept Špagety Bolognese na Gastromenu.sk

Potrebné suroviny na 6 porcií

  • 1 ks. bielej cibule
  • 1/2 kila koreňovej zeleniny
  • stonkový zeler
  • 5 ks. čerstvých (starších) paradajok
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 kila mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 litra červeného vína (polosuché)
  • 1,5 kg. konzervu lúpaných paradajok
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvé zomleté čierne korenie
  • muškátový kvet (môže byť aj orech)
  • oregano
  • parmezán
  • čerstvá petržlenová vňať
  • Postup prípravy

    Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného vína, muškátový kvet, soľ, čierne korenie, oregano a dobré pomleté hovädzie mäso.

    Cibuľu spolu s koreňovou zeleninou opraž do zlata na olivovom oleji vo väčšom hrnci. Tu musím povedať, že v koreňovej zelenine namiesto klasického zeleru je lepšie použiť zeler stonkový. Pred koncom pridaj pokrájaný cesnak, nech to v kuchyni dobre rozvoniava. Pridaj pomleté hovädzie mäso a dobre ho opeč. Nezabudni mäso osoliť a okoreniť. Potom pridaj lyžicu hustého paradajkového pretlaku, aby mala omáčka peknú krvavú farbu. Po opečení pretlaku pridaj červené víno. Toho tam kludne môžeš dať viac, ako si z počiatku zamýšľal :-). Po chvíľke varenia pridaj lúpané paradajky aj so šťavou. Na koniec do varenia daj ešte čerstvé, ale staršie paradajky, ktoré pred tým narež do kríža na obidvoch stranách. Prečo? Neskôr ich budeš lúpať :-)

    Trochu soli, korenia a môžeš si dať minimálne na dve hodinky pauzu. Vyber paradajky a nechaj trochu vychladnúť. Do omáčky pridaj pretlačený cesnak, nakrájané čerstvé oregano, muškátový kvet a ešte chvíľu povar. Ochutnaj, poprípade ešte dosoľ. Na záver pridaj uvarené olúpané paradajky, ktoré pokrájaj na čo najmenšie kúsky. To ti zahustí omáčku. Pri podávaní nezabudni na parmezán a čerstvú petržlenovú vňať. Dobrú chuť!

    Do varenia Branislav Brežák