Kontakty


 
Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Recepty na Gastromenu.sk

Špeciality Gastromenu.sk
Recept Domáci utopenci na Gastromenu.sk
Domáci utopenci
Ľuboš Brežák
Ako prvé začíname s nálevom. Do hrnca vlejeme vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a dobre premiešame. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ďalej si pripravíme špekačky, ošúpeme ich a nakrájame pozdĺž na 4 kusy. Očistíme cibuľu, cesnak, papriku a na tenké pásiky nakrájame....

Originálne veľkonočné recepty
Recept Flank steak, s mladými šampiňónmi a klíčkami, foccacia na Gastromenu.sk
Flank steak, s mladými šampiňónmi a klíčkami, foccacia
Šuhajíci pri panvici
Na začiatok si pripravíme olejový wellness na steak. Olej zohrejeme na izbovú teplotu a vmasírujeme do mäsa. Na rozpálenej panvici opečieme steak približne 2,5 minúty z každej strany. Pridáme maslo, cesnak, soľ a korenie. Steak prelievame maslom (ak sa doma nájdu čerstvé bylinky môžeme ich prihodiť k steaku na panvicu). Mäsko s...

Recept Polievka z medvedieho cesnaku a pošírovaným vajíčkom na Gastromenu.sk
Polievka z medvedieho cesnaku a pošírovaným vajíčkom
Šuhajíci pri panvici
Šalotku si nakrájame a orestujeme na rozpustenom masle. Pridáme pokrájanú cuketu a zemiaky, ktoré so šalotkou krátko orestujeme. Zalejeme mliekom a varíme približne 15 minút, kým nebudú zemiaky úplne mäkké. Ku koncu pridáme medvedí cesnak a smotanu na zjemnenie. Následne všetko rozmixujeme a dochutíme podľa chuti....

Recept Sendvič s údeným karé a cviklou na Gastromenu.sk
Sendvič s údeným karé a cviklou
Šuhajíci pri panvici
Bravčové karé očistíme a naložíme do soľanky. Soľanku pripravíme tak, že do čistej studenej vody vmiešame soľ (50 g soli na liter vody). Mäso ponoríme do soľanky a necháme v chladničke 24 hodín. Následne mäso vyberieme a dôkladne umyjeme pod studenou vodu. Z korenín, cukru a štipky soli vymiešame...

Recept Slaná socca torta na Gastromenu.sk
Slaná socca torta
Šuhajíci pri panvici
Z uvedených ingrediencií (hore) mixérom alebo metličkou vymiešame cesto, ktoré by malo byť o niečo hustejšie ako je palacinkové cesto. Soccu pripravíme na panvici na dostatočnom množstve oleja. Z každej strany sa opeká približne minútu a pol. Na začiatok si pripravíme socca placky a všetky prísady, ktorými budeme tortu...

Recept Tartaletky na zelený štvrtok od Leony Urbánkovej na Gastromenu.sk
Tartaletky na zelený štvrtok od Leony Urbánkovej
Leona Urbánková
Suroviny zpracujeme a těsto vtlačíme do formiček na tartaletky (nejlepší jsou ty s odnímacím dnem). Naplněné formičky dáme na cca 2 hodiny do lednice zchladnout. Po té je pečeme na 180 stupňů do cca 15 minut podle velikosti a trouby. Necháme vychladnout. Pokud necháte korpusy zchladnout před pečením v lednici, mám tu...

Recept Vejce sous vide na Gastromenu.sk
Vejce sous vide
Leona Urbánková
Vejce, která jsem dnes připravila metodou sous vide se nemusí vakuově balit. Vaří se ve skořápce, při 64 stupních, hodinu a následně se schladí ve vodě s ledem, aby se zastavil tepelný proces. Já takto připravená vejce dávám přes noc do lednice. Druhý den oddělím bílky od žloutků a žloutky opatrně pod lehkým proudem...

Var s nami s profi kuchármi
Recept Bravčová panenka v sezamovom kabátiku na Gastromenu.sk
Bravčová panenka v sezamovom kabátiku
Michal Kulik
Panenku si očistíme umyjeme a vysušíme. Potrieme olejom, nasolíme, okoreníme a z prudka poopekáme, na panvici z každej strany. Potom panenku vložíme do rúry, cca na 10 až 12 min na 160 °C. Na suchej panvici si opražíme sezamové semienka, v ktorých neskôr budeme len z polky obaľovať panenku. Keď máme mäso hotové tak...

Recept Domáce rožky podľa Janíka Lenhardta na Gastromenu.sk
Domáce rožky podľa Janíka Lenhardta
Janík Lenhardt
Mlieko ohrejeme na cca 30 °C pridáme cukor a rozmrvené droždie. Premiešame a necháme 10 min postáť. Pridáme všetky suroviny okrem vajíčka a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme 1 hodinu vykusnúť. Potom cesto rozdelíme na 16 rovnakých guliek. Guľky rozvaľkáme asi na pol centimetra. Aby boli rožky pekné, tak pri vaľkaní...

Recept Dusené hovädzie mäso na víne s kašou zo sladkých zemiakov, glazúrovanými šalotkami a čerstvými kvetmi z cukety na Gastromenu.sk
Dusené hovädzie mäso na víne s kašou zo sladkých zemiakov, glazúrovanými šalotkami a čerstvými kvetmi z cukety
Luca Nucciarelli
Na prudkom ohni rýchlo opečieme celý kus mäsa na panvici, v ktorej sme predhriali olej. Kým sa mäso opečie, pripravíme si zeleninu (cesnak, zeler, mrkva, cibuľa) - umyjeme, ošúpeme a nahrubo nakrájame. Odložíme mäso z panvice so všetkou šťavou (ktoré mäso zanechalo) a vložíme ho do nádoby, v ktorej ho neskôr upečieme...

Recept Jednoduché kuracie medailóniky so zemiakovou kašou, čiernym koreňom, šalviou a šampiňónmi na Gastromenu.sk
Jednoduché kuracie medailóniky so zemiakovou kašou, čiernym koreňom, šalviou a šampiňónmi
Peter Pikovský
Čierny koreň si očistíme so škrabkou na zemiaky (odporúčam použiť rukavice), varíme v osolenej vode do ktorej sme vytlačili 1/2 citróna cca 15 min. Potom vyberieme a odložíme bokom. Kuracie prsia si umyjeme a osušíme, nakrájame na medailóniky, osolíme a okoreníme. Pečieme na panvici s olivovým olejom, dbáme aby mäso...

Recept Kuracia balotínka so zemiakovo-zázvorovým krémom, omáčka Red curry a grilovaná špargľa na Gastromenu.sk
Kuracia balotínka so zemiakovo-zázvorovým krémom, omáčka Red curry a grilovaná špargľa
Michal Kulik
Kuracie stehno si vykostíme jemne vyklepeme, osolíme a okoreníme. Používame preto stehno s kosťou a nie už vykostené. Zakúpené v obchode zvyknú byť malé, alebo dotrhané a my potrebujeme krásny plát mäska. Na plnku použijeme lupene z mandlí, ktoré na sucho orestujeme na panvici. Tiež špenát, ktorý si len zľahka spravíme...

Recept Mrkvovo-pomarančový krém so zázvorovou smotanou na Gastromenu.sk
Mrkvovo-pomarančový krém so zázvorovou smotanou
Branislav Michalčík
Na oleji alebo masle si zarestujeme cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a chvíľu opražíme. Pridáme kurkumu, osolíme a premiešame. Zalejeme vodou, pridáme zemiaky nakrájané na väčšie kocky. Prikryjeme a varíme na miernom ohni domäkka. Pridáme vylisovanú šťavu s pomarančou nevaríme aby sme...

Recept Ravioli s medvedím cesnakom, ricottou a bryndzou na cícerovom pyré na Gastromenu.sk
Ravioli s medvedím cesnakom, ricottou a bryndzou na cícerovom pyré
Peter Bracho
Cesto na ravioli vyrobíme následovne. Zmiešame hladkú múku, masť, žĺtok, soľ a vodu. Cesto necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Plnku pripravíme jednoducho zmiešaním ricotty, bryndze, opečenej cibuľky, soli, korenia a na drobno nasekaného cesnaku. Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 mm, povykrajujeme kolieska,...

Recept Roláda z bravčovej panenky na Gastromenu.sk
Roláda z bravčovej panenky
Michal Kulik
Ako prvé si musíme spraviť popol, robí sa z bielej časti póru. Treba ho dobre umyť po častiach, utrieť do sucha, dať na plech a vysušiť v rúre. Tepelnou úpravou začne tmavnúť. Treba dávať pozor aby úplne nezčernal, lebo potom bude horký. Keď je usušený, pomelie sa na prach. Panenku si očistíme, umyjeme a vysušíme....

Recept Timballo na Gastromenu.sk
Timballo
Luca Nucciarelli
Najskôr si pripravíme vývary: rybací zo zvyškov kreviet (hlavy a skelety) s trochou zeleniny. Druhý vývar (použijeme ho neskôr pri príprave cuketového krému) bude zo zeleniny a zvyškov cukiet. V obidvoch prípadoch použijeme olivový olej. Hneď ako budú vývary hotové, prejdeme k príprave cuketového krému. Pokrájame...

Predjedlá
Recept Foie gras s dýňovým chutney na Gastromenu.sk
Foie gras s dýňovým chutney
Leona Urbánková
Foie gras jsem odblanila, přidala sůl, pepř, cukr a portské víno. Dala jsem do zapékací mísy a umístila do trouby předehřáté na 75 stupňů. Zapíchla jsem do jater teploměr a nastavila jsem teplotu 35 stupňů. Jakmile játra dosáhla této teploty, pekáč jsem vytáhla, slila jsem přebytečný tuk, doladila ještě chuť jater...

Polievky
Recept Polévka z pečeného česneku a pečené petržele doplněnou o slanou granolu na Gastromenu.sk
Polévka z pečeného česneku a pečené petržele doplněnou o slanou granolu
Leona Urbánková
Na plech s pečícím papírem nakrájejte na větší kusy očištěnou petržel a česnek ve slupce pouze rozkrojený na půl. Pokapejte olivovým olejem, posolte a pečtě cca 20 minut - než obojí lehce zhnědne a rozvoní se. Po té nechte v hrnci zpěnit šalotku, na ni přidejte vyloupaný upečený česnek, petržel a zarestujte. Podlijte...

Jedlá z rýb
Recept Marinovaný losos s avokádovým dipom na Gastromenu.sk
Marinovaný losos s avokádovým dipom
Peter Varga
Marinovaný losos: Filet (strana bez kože) posypeme soľou, cukrom a pokvapkáme limetkovou šťavou. V mažiari rozdrvíme červené korenie a nasypeme na lososa. Položíme naň aj čerstvý kôpor, nasekaný nadrobno. Všetko vmasírujeme do ryby. Toto opakujeme každú pol hodinu až kým sa soľ nerozpustí. Keď sa soľ a cukor...

Jedlá z hovädzieho mäsa
Recept Kajuga beef na Gastromenu.sk
Kajuga beef
Branislav Brežák
Najprv orestujeme hovädziu sviečkovú, ktorú predtým nakrájame na rezance. Počas restovania hovädzej sviečkovej pridáme červenú papriku a mandle. Po orestovaní mäsa a papriky pridáme chilli zázvorovú omáčku a sójovú omáčku. Nakoniec vmiešame do jedla čerstvé listy baby rímskeho šalátu. Pri tomto recepte pozor na soľ....

Recept Pečené írske hovädzie rebierko so zemiakovým fondantom, tekvicové pyré s pečenou cibuľkou a lahodnou parmezánovou penou na Gastromenu.sk
Pečené írske hovädzie rebierko so zemiakovým fondantom, tekvicové pyré s pečenou cibuľkou a lahodnou parmezánovou penou
Peter Varga
◾ Príprava hovädzieho rebra: Do pekáča vložíme rebro, mrkvu, zelerové stonky, cibuľu a bobkový list. Zalejeme zeleninovým vývarom a prikryté dusíme v rúre pri 160 °C približne 3,5 hodiny. Potom schladíme a opatrne odstránime z rebier prebytočný tuk a kosti. Šťavu použijeme neskôr. ◾ Zemiakový fondant: Zemiaky...

Bezmäsité jedlá
Recept Batátovo-špenátový koláč na Gastromenu.sk
Batátovo-špenátový koláč
Alena Krůtová
Batáty nakrájime na tenká kolečka a lehce povaříme. Formu vymažeme maslem. Vyskládame batáty, jarní cibulku a repikatý celer. Špenát vmíchame do 5 vajec a 5 bílků. Změs vlijeme na batáty a přikryjeme zbylými batáty. Na konec posypeme mozzarellou a bazalkou. Pečeme do zlatova. <b>Alena...

Recept Foccacia chlieb (bez lepku a vajec) na Gastromenu.sk
Foccacia chlieb (bez lepku a vajec)
Silvia Kollárová
Najprv si pripravíme nekvások. Je to neaktívny kvások, kde vám cesto nekvasí ako pri bežnom kvásku. Ja rada experimentujem a myslím si, že cesto bolo vláčnejšie. Rozhodne sa nebudete cítiť v brušku ťažko. Lahôdkové droždie zalejeme teplým mliekom, pridáme cukor a poprášime vrch trochou múky. Necháme 15 minút...

Recept Pizza chlieb (bez lepku) na Gastromenu.sk
Pizza chlieb (bez lepku)
Silvia Kollárová
Cherry paradajky a červenú papriku si sparíme do mäkka a zmixujeme na kašu. Pridáme postupne vajíčka, múky, olej a jedlú sódu alebo prášok do pečiva. Nakoniec do cesta primiešame dve hrste strúhaného syru mozzarella, nasekanú čerstvú bazalku, petržlenovú vňať a soľ podľa potreby. Nakrájame trochu balkánskeho syru na...

Recept Špenátové palacinky bez lepku a laktózy na Gastromenu.sk
Špenátové palacinky bez lepku a laktózy
Silvia Kollárová
Špenát si sparíme a zmixujeme s vajíčkom v smoothie mixéry. Postupne primiešame ostatné suroviny. Vznikne nám veľmi chutné cesto na palacinky. Ja ich väčšinou pečiem na troške kokosového oleja. Tieto palacinky sa dajú aj na slano aj sladko papkať, tak rozhodnutie je na vás, akú plnku zvolíte. Môžete zvoliť avokádovú...

Cestoviny
Recept Cestoviny Carbonara na Gastromenu.sk
Cestoviny Carbonara
Branislav Brežák
Slaninu, môže byť mäsovejšia, nakrájaj na kocky. Tak isto nakrájaj aj šunku. Na olivovom oleji opeč slaninu, potom šunku a na koniec aj plátky cesnaku. Celá kuchyňa musí rozvoniavať, vtedy je ten správny moment pridať trochu vody v ktorej sa varili cestoviny. Voda v ktorej varíš cestoviny, musí byť akurát osolená. Neskôr...

Recept Paleo cestoviny zo zelených banánov na Gastromenu.sk
Paleo cestoviny zo zelených banánov
Silvia Kollárová
Cestoviny si uvaríme podľa návodu. Cícer si vopred taktiež uvaríme vo vode do mäkka aj s bobkovým listom. Menšiu polovicu červenej kapusty som si vopred sparila v parnom hrnci. Na panvici som opražila červenú cibuľku aj s cesnakom. Pridala som na drobno nakrájanú červenú kapustu, z ktorej som si trochu nechala bokom...

Recept Špagety Bolognese na Gastromenu.sk
Špagety Bolognese
Branislav Brežák
Cibuľu a koreňovú zeleninu si nakrájaj na kocky. Priprav si pár strúčikov cesnaku, paradajky (lepšie sú staršie), konzervované lúpané paradajky, hodne dobrého polosuchého červeného vína, muškátový kvet, soľ, čierne korenie, oregano a dobré pomleté hovädzie mäso. Cibuľu spolu s koreňovou zeleninou opraž do zlata na...

Múčniky
Recept Arašidový koláč s jablkami (bez lepku, bez cukru) na Gastromenu.sk
Arašidový koláč s jablkami (bez lepku, bez cukru)
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s roztlačeným banánom do penista. Pridáme rozpustené maslo, kokosové mlieko a postupne ostatné suché suroviny. Arašidovú múku dosiahneme mletím arašidov, ktoré zomelieme úplne na jemno vo výkonnom mixéry. Do cesta nastrúhame trochu muškátového orechu a na jemno zomletý badián....

Recept Bábovka espresso na Gastromenu.sk
Bábovka espresso
Silvia Kollárová
Vajíčka si riadne vymiešame s trstinovou melasou. Tá dodá cestu veľmi zvláštnu a zaujímavú chuť. Začneme pridávať ostatné suroviny, najprv mokré a potom suché suroviny. Nakoniec si zomelieme kvalitnú, vašu obľúbenú kávu a vmiešame do cesta. Nad parou si rozpustíme horkú čokoládu a do nej vmiešame silné malé...

Recept Čerešňová bábovka na Gastromenu.sk
Čerešňová bábovka
Silvia Kollárová
Vajíčka si vymiešame do penista s trstinovou melasou a postupne pridáme kokosové mlieko, olivový olej a ostatné suroviny. Nakoniec si primiešame do cesta pár vykôstkovaných čerešní. Miesto karobového prášku môžete pridať do cesta kakao. Cesto vlejeme do formy na bábovku a dáme piecť na 180 °C, 40 minút. Necháme...

Recept Čerešňová bublanina (bez lepku, bez laktózy, bez cukru) na Gastromenu.sk
Čerešňová bublanina (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme a žĺtka s roztlačeným banánom vymiešame do penista. Pridáme kokosové mlieko, ryžový olej a postupne ostatné suroviny. Cesto vlejeme na menší plech, vystlaný papierom na pečenie o priemere 28 cm. Vykôstkované čerešne si podlejeme trochou vody a varíme na miernom ohni až do zmäknutia a zhustnutia....

Recept Čerešňové donutky  na Gastromenu.sk
Čerešňové donutky
Alena Krůtová
Zmiešaj zvlášť mokré a suché ingriediencie. Potom zmiešaj všetko dokopy. Nakoniec ľahko vmiešaj čerešne alebo iné ovocie. Na vytvarovanie donutov použi silikónovú formu, ktorú vymastíš maslovým sprejom. Pečieme na 180 °C - cca 25 minút. Pokiaľ nemáš doma proteín, alebo ho nechceš použiť, môžeš ho nahradiť medom,...

Recept Citrónový ríbezľový koláč bez lepku a cukru na Gastromenu.sk
Citrónový ríbezľový koláč bez lepku a cukru
Silvia Kollárová
Najprv si nastrúhame kôru z dvoch citrónov a z troch citrónov vytlačíme šťavu do misky. Banány si roztlačíme a zmixujeme aj s vajíčkami do penista. Maslo si rozpustíme nad parou, pridáme kokosové mlieko a odstavíme nabok. Po chvíli pridáme citrónovú šťavu a kôru nastrúhanú z citrónov. Vlejeme do banánovej zmesi...

Recept Cviklovo čokoládový tart (bez lepku a laktózy) na Gastromenu.sk
Cviklovo čokoládový tart (bez lepku a laktózy)
Silvia Kollárová
Prezreté banány si vidličkou riadne roztlačíme a vymiešame na kašu. Pridáme rozpustené vegan maslo a postupne ostatné suché suroviny. Samozrejme môžete použiť v recepte aj klasické maslo, ak netrpíte žiadnou intoleranciou na potraviny. Rukami vypracujeme cesto, ktoré natlačíme až po okraje 23 cm okrúhlej formy vystlanej...

Recept Gaštanové srdce s malinami (bez lepku, bez laktózy) na Gastromenu.sk
Gaštanové srdce s malinami (bez lepku, bez laktózy)
Silvia Kollárová
Najprv si uvaríme čerstvé gaštany a vydlabeme z nich vnútro, približne 500 - 600 g. Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do penista. Postupne pridáme kokosové mlieko a ostatné suché suroviny, vymiešame s mixérom cesto. Rozdrvené gaštany si s trochou kokosového mlieka zmixujeme na pyré (pridávame po...

Recept Jednoduché čučoriedkové koláče bez lepku a cukru na Gastromenu.sk
Jednoduché čučoriedkové koláče bez lepku a cukru
Silvia Kollárová
Banán roztlačíme úplne na kašu s vidličkou. Čučoriedky rozvaríme s trochou vody úplne do mäkka a postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame veľmi chutné cesto. Ja som na koláčiky použila silikónovú formu na pečivo, ale môžete vyskúšať urobiť menšie kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch...

Recept Jednoduchý čučoriedkový chlebík bez lepku, cukru a laktózy na Gastromenu.sk
Jednoduchý čučoriedkový chlebík bez lepku, cukru a laktózy
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s banánom do penista. Banán si vždy roztlačím najprv vidličkou. Postupne pridávame ostatné suroviny a nakoniec do cesta vmiešame opatrne vyšľahané bielka so štipkou soli. Čučoriedky na plnku si podlejeme trochou vody a uvaríme do zhustnutia. Treba si to odsledovať, aby sa vám plnka...

Recept Kakaovo - kokosové lievance  na Gastromenu.sk
Kakaovo - kokosové lievance
Alena Krůtová
Žĺtky z vajec zmiešame s mliekom. Pridáme suché ingrediencie, ktoré sme si pred tým všetky zvlášť pomiešali. Podľa potreby môžeme pridať ešte mlieko. Následne vmiešame vyšľahaný sneh z vaječných bielkov. Cesto na lievance musí byť trošku hustejšie ako palacinkové. Necháme 10 minút postáť a môžeme začať piecť...

Recept Klobúčiky s hruškovou plnkou (bez lepku, bez cukru, bez histamínu) na Gastromenu.sk
Klobúčiky s hruškovou plnkou (bez lepku, bez cukru, bez histamínu)
Silvia Kollárová
Zo surovín si vypracujeme rukami cesto a na riadne pomúčenej doske alebo silikónovej podložke, vyvaľkáme cesto približne na 5 mm hrúbku. Pomocou klasického okrúhleho pohára na vodu som vykrajovala kolieska. Hrušky na plnku si ošúpeme, nakrájame a uvaríme do mäkka so škoricou a klinčekmi. Môžete hrušky podliať troškou...

Recept Krémeš na Gastromenu.sk
Krémeš
 Katarína Čavnická
Ako prvé upečieme lístkové cesto. Zo zlatého klasu, mlieka a pudingu uvaríme hustý krém. Pridáme krištáľový a vanilkový cukor. V 1,5 dcl. mlieka uvaríme 2 lyžice polohrubej múky. Vo vlažnom stave zmiešame obidve zmesi (aby sme zabránili zhrčkovaniu) a dobre vymixujeme. Vyšľaháme šľahačku z mlieka a rastlinného tuku v...

Recept Ľahulinké kekse s pistáciami (bez lepku) na Gastromenu.sk
Ľahulinké kekse s pistáciami (bez lepku)
Silvia Kollárová
Bielu čokoládu si rozpustíme nad parou a necháme chvíľu vychladnúť. Opatrne primiešame k maslu izbovej teploty. Postupne začneme pridávať ostatné suroviny a nakoniec pridáme nastrúhanú kôru z citróna a mleté pistácie. Do cesta nezabudnite ešte pridať trochu rozdrvených pistácií. Rukami spracujeme cesto, ktoré dáme...

Recept Makovo čokoládový koláč (bez lepku, bez múky, bez cukru, bez laktózy) na Gastromenu.sk
Makovo čokoládový koláč (bez lepku, bez múky, bez cukru, bez laktózy)
Silvia Kollárová
Banán roztlačíme úplne na kašu a spolu s vajíčkami zmixujeme do penista. Postupne pridáme ostatné suroviny a nakoniec primiešame rozpustenú horkú čokoládu. Cesto vlejeme do 18 cm formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C - 50 minút. Takisto môžete použiť aj 23 cm formu, ale koláčik bude potom nižší....

Recept Makový koláč s upečenými hruškami (bez lepku a laktózy) na Gastromenu.sk
Makový koláč s upečenými hruškami (bez lepku a laktózy)
Silvia Kollárová
Vajíčka vymiešame s kokosovým cukrom do peny, pridáme šťavu z citróna a opäť vymiešame. Pridáme postupne olej, kokosové mlieko a ostatné suché suroviny. Použila som do koláčika kokosové mlieko v plechovke, má jemne hustú konzistenciu. Vymiešame úžasne chutné cesto. Takisto môžete nakoniec do cesta nastrúhať kôru...

Recept Marhuľka závin bez lepku s pekanovými orechmi na Gastromenu.sk
Marhuľka závin bez lepku s pekanovými orechmi
Silvia Kollárová
Mango si ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme na pyré. Postupne pridáme ostatné suroviny a vypracujeme rukami cesto. Môžete dať cesto na chvíľu do chladničky odležať. Na pomúčenej doske alebo silikónovej podložke si cesto opatrne vyvaľkáme aspoň na 5 až 7 mm, aby bolo trochu hrubšie. Na spodok cesta si rozotrieme tvaroh,...

Recept Orechové kolieska (bez lepku) na Gastromenu.sk
Orechové kolieska (bez lepku)
Silvia Kollárová
Zo všetkých surovín vypracujeme rukami cesto. Maslo musí byť izbovej teploty. Do cesta som použila korenie do múčnikov bez chemických prísad. Ak nemáte k dispozícii, pridajte trochu do cesta z každého korenia. Nastrúhajte pomarančovú a citrónovú kôru. Cesto dáme na chvíľu oddýchnuť do chladničky. Potom si vždy kúsok...

Recept Ovocné waffle na Gastromenu.sk
Ovocné waffle
Alena Krůtová
Všetko zmiešame v mixéri a upečieme vo waflovači. Fígeľ cesta je vlastne v tom, že po premiešaní ho necháme chvíľu stáť a až potom môžeme z neho piecť krásne a nadýchané waffle. Na ozdobenie a samozrejme ako prílohu môžeme použiť rôzne druhy drobného ovocia, ako napríklad čučoriedky, maliny a jahody. Ono vlastne,...

Recept Ovocný koláč bez lepku, múky a cukru na Gastromenu.sk
Ovocný koláč bez lepku, múky a cukru
Silvia Kollárová
Mango si ošúpeme a v mixéri vymiešame spolu s vajíčkami. Postupne pridávame ostatné suroviny, najprv mokré a potom suché suroviny. Vymiešame úžasné chutné sladulinké cesto, ktoré vlejeme do silikónovej formy na koláče. Ak nemáte k dispozícii silikónovú formu, môžete cesto vliať do okrúhlej formy vystlanej papierom...

Recept Quinoa jahodový koláč bez lepku, cukru a laktózy na Gastromenu.sk
Quinoa jahodový koláč bez lepku, cukru a laktózy
Silvia Kollárová
Banán (najlepšie sú prezreté banány) si rozpučíme riadne vidličkou. Banán vymiešame s vajíčkami do penista. Jahody umyjeme, nakrájame a zmixujeme na kašu. Postupne pridávame ostatné suroviny a vymiešame cesto. Vlejeme na 28 cm menší plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch poukladáme ešte jahody. Dáme piecť na 180...

Recept Tekvicové hokkaido brownie (bez lepku, bez laktózy, bez vajec) na Gastromenu.sk
Tekvicové hokkaido brownie (bez lepku, bez laktózy, bez vajec)
Silvia Kollárová
Najprv si umyjeme a nakrájame tekvicu aj so šupkou, dáme upiecť na 200 °C - 20 minút. Tekvicu aj so šálkou kokosového mlieka zmixujeme na pyré. Postupne pridávame ostatné suroviny, vegánske vajíčko Vanilka Hraška (40 ml voda - 1 a pol pl. Vanilka Hraška). Samozrejme môžete použiť aj klasické slepačie vajíčko....

Recept Tradičná ťahaná štrúdľa na Gastromenu.sk
Tradičná ťahaná štrúdľa
Jana Púchla
Všetky ingrediencie vymiešame pomocou mixéra so špirálovými lopatkami, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať. Potom cesto preložíme na pomúčený obrus, najprv zľahka rozvaľkáme a následne začneme suchými rukami rovnomerne vyťahovať smerom od stredu k okrajom. Keď máme cesto dostatočne vytiahnuté, nožnicami...

Recept Vegan figový koláč na Gastromenu.sk
Vegan figový koláč
Silvia Kollárová
Cícer si vždy vopred uvarím, nepoužívam žiadne polotovary ani konzervy. Banány si roztlačíme vidličkou úplne na kašu a pridáme uvarený, rozmixovaný cícer s (100 ml.) kokosovým mliekom, takisto do kašovej konzistencie. Postupne pridávame ostatné suroviny, 2 vajíčka - Vanilka Hraška / zarobíme 3 pl. Vanilka Hraška a 80...

Recept Vegan koláčik s plnkou sladkých jahôd (bez lepku, bez laktózy, bez cukru) na Gastromenu.sk
Vegan koláčik s plnkou sladkých jahôd (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Silvia Kollárová
Väčší banán si roztlačíme vidličkou, pridáme mandľovú múku a ovsené vločky. Cesto si rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme 50 g ovsenej múky bez lepku. Ak sa vám bude zdať cesto vlhkejšie, pridajte si ešte trochu múky. Cesto natlačíme do 18 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie, čo najviac po...

Recept Vegan linecké vianočné hviezdy (bez lepku, bez laktózy, bez cukru) na Gastromenu.sk
Vegan linecké vianočné hviezdy (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)
Silvia Kollárová
Banány roztlačíme a riadne vymiešame na kašu. Postupne pridávame tekuté suroviny a nakoniec ostatné suché suroviny. Rukami vypracujeme cesto. Nezabudnite do cesta nastrúhať aj citrónovú kôru. Ak sa vám zdá cesto trochu suchšie, pridajte po troške vody. Dáme na pár hodín oddýchnuť do chladničky, cesto by malo byť...

Recept Vegan slivková galetka bez lepku a cukru na Gastromenu.sk
Vegan slivková galetka bez lepku a cukru
Silvia Kollárová
Banány rozpučíme vidličkou úplne na kašu a postupne pridáme ostatné suroviny, vypracujeme rukami cesto. Ja som použila arašidovú múku, ale nič nepokazíte ak pridáte mandľovú múku. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo silikónovej podložke do kruhu. Ja som cesto vyvaľkala trochu hrubšie aby nebolo príliš tenké...

Dezerty
Recept Batátový koláč bez lepku, bez múky a cukru na Gastromenu.sk
Batátový koláč bez lepku, bez múky a cukru
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme. Sušené ďatle treba vopred aspoň na 3 hodinky namočiť do vody aby úplne zmäkli. Ďatle potom vymixujeme na kašu a spolu so žĺtkami vymiešame mixérom. Surový batát ošúpeme a opäť zmixujeme na drobno. Postupne pridávame ostatné suroviny do cesta a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahané bielka so...

Recept Čerešňový koláč s nádychom mäty bez lepku a laktózy na Gastromenu.sk
Čerešňový koláč s nádychom mäty bez lepku a laktózy
Silvia Kollárová
Najskôr si natrhajte veľa čerstvej mäty. Čím viac druhov mäty, tým lepšie. Ja som nazbierala aspoň tri veľké hrste. Mätu umyjeme, obtrháme listy a zmixujeme spolu s vajíčkami v smootie mixéry. Vlejeme do misky, pridáme trstinovú melasu a opäť vyšľaháme v mixéry. Ak použijete iné sladidlo, chuť môže byť trochu...

Recept Coffee brownie (bez lepku, bez múky, bez laktózy) na Gastromenu.sk
Coffee brownie (bez lepku, bez múky, bez laktózy)
Silvia Kollárová
Vajíčka s trstinovou melasou vymiešame, pridáme postupne rozpustené maslo a mlieko v plechovke. Do cesta si urobíme dve klasické silnejšie espresso. Ja používam doma kávovar. Klasické espresso nikdy nie je až po vrch šálky, nezabúdajte. Určite neodporúčam granulovanú zaliatu kávu. Pridáme postupne kakao, rozpustenú,...

Recept Čokoládový koláč s chuťou pomaranča (bez lepku, bez laktózy, bez múky) na Gastromenu.sk
Čokoládový koláč s chuťou pomaranča (bez lepku, bez laktózy, bez múky)
Silvia Kollárová
Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s kokosovým cukrom do peny. Pridáme šťavu z dvoch pomarančov a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča. Kvalitnú horkú čokoládu si rozpustíme nad parou, necháme chvíľu vychladnúť a opatrne primiešame k vajíčkam. Postupne pridáme mleté lieskové orechy, paleo múku a pár...

Recept Hokkaido jahoda cheesecake (bez lepku, bez cukru) na Gastromenu.sk
Hokkaido jahoda cheesecake (bez lepku, bez cukru)
Silvia Kollárová
Banán roztlačíme vidličkou úplne na kašu, pridáme jemné ovsené vločky, ostatné suroviny a vypracujeme rukami cesto. Cesto treba vyvaľkať na tenko a potom natlačiť do 18 cm formy, vystlanej papierom na pečenie. Polovicu hokkaido tekvice upečieme a potom rozmixujeme na pyré. Pridáme riccotu, vajíčka a vymiešame plnku. Plnku...

Recept Kakaový palačinkový dort na Gastromenu.sk
Kakaový palačinkový dort
Leona Urbánková
Do mléka postupně zašleháme vejce a žloutky, osolíme, přidáme cukr. Postupně zašleháme prosátou mouku smíchanou s kakaem. Vypracujeme hladké těsto bez hrudek, které necháme půl hodiny odstát. Mašlovačkou vytřeme pánev olejem před každou palačinkou a palačinky postupně nasmažíme. Tip pro vás - je dobré, si na...

Recept Kokosovo-jahodový cheesecake na Gastromenu.sk
Kokosovo-jahodový cheesecake
Alena Krůtová
Na začiatok si urobíme korpus. Zoberieme všetky suroviny, zmiešame ich a dáme do formy. Korpus upečieme v rúre na 170 °C. Pečieme 15 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Všetky suroviny spolu šľahaním zmiešame. Nakoniec, ale veľmi opatrne vmiešame čerstvé jahody. Zmes nalejeme na korpus. Poklepeme formu, aby nám...

Recept Krémový hruškový koláč (bez lepku, bez cukru) na Gastromenu.sk
Krémový hruškový koláč (bez lepku, bez cukru)
Silvia Kollárová
Zo surovín si vypracujeme rukami cesto na korpus. Maslo musí byť izbovej teploty. Cesto by malo byť nelepivé a hustejšej konzistencie. Zabalené vo fólii ho dáme na chvíľu oddýchnuť do chladničky. Vždy si cesto vyvaľkám opatrne na papieri na pečenie, zhruba na 4 mm. Musíte byť trpezlivý, ak sa niekde roztrhne, treba ho...

Recept Lahodný krémový kokosový koláč (bez lepku, bez múky) na Gastromenu.sk
Lahodný krémový kokosový koláč (bez lepku, bez múky)
Silvia Kollárová
Vajíčka si vymiešame s cukrom do peny. Pridáme postupne olej, mlieko a ostatné suroviny. Nakoniec pridajte vodu a vymiešajte husté cesto. Cesto vlejeme do 18 cm formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180 °C, 25 minút. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť, odstránime papier na pečenie a opäť vložíme...

Recept Špenátová roláda bez lepku na Gastromenu.sk
Špenátová roláda bez lepku
Silvia Kollárová
Najprv si oddelíme vajíčka. Umyjeme špenát a sparíme ho nad parou. Ja používam vo svojej domácnosti parný hrniec. Sparený špenát aj so žĺtkami a Agáve sirupom zmixujeme v smoothie mixéry. Postupne pridáme múku a nakoniec do cesta zľahka primiešame vyšľahané bielka so štipkou soli. Cesto vlejeme na menší 28 cm plech...

Recept Tiramisu na Gastromenu.sk
Tiramisu
Branislav Brežák
Moja príprava dezertu Tiramisu je úplne jednoduchá. Roky, ktoré ma naučili sa pohybovať v kuchyniach rôznych reštauráciach, odzrkadľujú tento recept. Žĺtka vymiešame s cukrom. Ale pozor! Musí sa to robiť nad parou, kde prejde tepelná úprava vajíc minimálne nad 54 °C. Potom pridáš Mascarphone a nakoniec vyšľahanú 33%...

Recept Trhanec s jahodami a vanilkovou zmrzlinou na Gastromenu.sk
Trhanec s jahodami a vanilkovou zmrzlinou
Branislav Brežák
Z mlieka vaječných žĺtok a hladkej múky pripravíme husté cestíčko. Ochutíme cukrom a štipkou soli. Tesne pred tepelnou úpravou do pripraveného cesta primiešame vyšľahanú penu z vaječných bielkov a zľahka premiešame. Takto pripravené cesto nalejeme na panvičku, ktorú sme potreli olejom. Hrúbka cesta by mala byť približne...

Špeciality
Recept Baklažánovo-cuketovo rajčinový koláč na Gastromenu.sk
Baklažánovo-cuketovo rajčinový koláč
Alena Krůtová
Formu vyložíme papierom na pečenie. Na pečiaci papier dáme Lavaš chlieb a na neho poukladáme prosciutto. Na tenké kolečká si nakrájame baklažán a cuketu. Poukladáme ich na prosciutto a jemne osolíme. Tomuto úkonu môžeme kludne povedať, že baklažán a cuketu necháme vyplakať :-) Slzy (vodu) poutierame suchou utierkou. Na vrch...

Miešané nápoje
Recept Breakfast Martini na Gastromenu.sk
Breakfast Martini
Štefan Gašparík
Šejk, šejk, šejk, skoro ako z pesničky. Áno, aj tento drink je o miešaní. Však preto je to miešaný nápoj :-)) OK, poďme na postup. Do ľadom vychladeného šejkra pridáme všetky ingrediencie a miešame, miešame a miešame. S troškou humoru vymiešame dokonalý nápoj pre ešte dokonalejší pôžitok, ktorý zažiješ len v...

Recept Clover Club (Twist) na Gastromenu.sk
Clover Club (Twist)
Štefan Gašparík
Na úvod si dobre vyfrapujeme šejker ľadom (frapovať znamená v barmanskom žargóne vychladiť). Postupne pridáme všetky ingrediencie a dobre vyšejkujeme. Na záver pridáme do šejkra vaječné bielko a dávkou barmanského umenia vyšejkujeme nápoj na konzistenciu, ktorú vidíš na obrázku. Na ozdobenie môžeme použiť kúsky...

Recept Coffee & rum na Gastromenu.sk
Coffee & rum
Štefan Gašparík
Postup tohoto drinku začína pripravením si kávy v presso stroji. Samozrejme záleží akú kávu použiješ. Najideálnejšie je ale káva, ktorú máš rád. Ja som použil kávu Reserva, moja obľúbená :-) Takže všetky ingrediencie zmiešaj do kopy, vyšejkuj. Pozor káva musí byť vychladená! Na vrch nastriekaj čokoládovú espumu a...

Recept Espresso tonic s ružovým grepom na Gastromenu.sk
Espresso tonic s ružovým grepom
Štefan Gašparík
Na začiatok si dobre vyfrapujeme pohár. Kto nevie čo to znamená, tak je to ochladenie pohára ľadom. Do prázdneho vychladeného pohára nalejeme sirup s ružového grepu, pridáme ľad, tonik a nakoniec espresso. Kávu lejeme pomaly, aby sa drink hneď nepomiešal. Správnym efektom pre tento drink je pekné členenie farieb, kde sa...

Recept Gin Tee Egg na Gastromenu.sk
Gin Tee Egg
Štefan Gašparík
Po dlhšom období sme dali so Štefanom hlavy dokopy a pripravili pre pre vás štvoricu zimných drinkov. Toto je prvý z nich a má názov Gin Tee Egg. Vždy keď sa dohodneme na novom projekte som v plnom očakávaní, aké to dobroty Štefan vymyslí. A opäť tento drink bol toho maximálnym dôkazom. Kúzlo majstrovstva takého odborníka...

Recept Mai Tai na Gastromenu.sk
Mai Tai
Štefan Gašparík
Najprv zmiešame v šejkri obidva rumy, pridáme pomarančový likér (triple sec), mandľový sirup, limetkovú šťavu a ananásový džús. Dobre prešejkujeme, a to myslím dobre. Na koniec pridáme podrvený ľad. Znovu prešejkujeme a nalejeme do vopred vychladeného pohára. Môžeme podávať s kúskom ananásu alebo cocktailovou...

Recept Mar - tee - ni na Gastromenu.sk
Mar - tee - ni
Štefan Gašparík
Myslím, že toto remeslo je v celku jednoduché. Ale s jedným veľkým rozdielom :-) Musí Ťa to baviť! Postup toho miešaného drinku je opäť veľmi jednoduchý. Zober si šejker, pridaj všetky ingrediencie a šejkuj. Tu je ale dôležitá technika a dĺžka šejkovania. Pokiaľ chceš docieliť hustú penu, tak šejkuj trochu dlhšie. Ale...

Recept Negroni na Gastromenu.sk
Negroni
Štefan Gašparík
Drink vymiešame v šejkri a to postupne pridávaním najskôr 24 ročným Beefeater Ginom, Campari a Martini Rossom. Ideálne je mať všetko zachladené a dokonca aj pohár by mal mať minimálne takú teplotu, aby nám zbytočne drink neohrial. Možno dobrou radou je aj vyfrapovanie pohára, čo je vlastne ochladenie pohára ľadom. Vždy je...

Recept Pelican na Gastromenu.sk
Pelican
Štefan Gašparík
Do pohára dáme ľad. Postupne pridávame grepový sirup, grepový džús, šťavu z limetky a nakoniec Grenadínu. Ako ozdobu použijeme čerstvý ružový grep a lístok mäty. Pri tomto drinku nie je podstatný vzhľad pohára. Kto má rád široký pohár, môže použiť ten. Dôležitá je chuť, a o to pri tomto drinku ide :-) Pokiaľ má...

Recept Rasberry dream na Gastromenu.sk
Rasberry dream
Štefan Gašparík
Opäť veľmi jednoduchý drink. Všetko postupne pridaj do šejkra a vyšejkuj. Pri vymýšlaní tohoto drinku som najprv pracoval s alternatívou bez pomarančového bitteru. Po ochutnaní som ale zistil, že to mu niečo chýba. Nakoniec to bol ten bitter, ktorý dáva drinku to čaro. A ako vyplýva s názvu, pri jeho pití sa môžeš doslova...

Recept Satisfaction na Gastromenu.sk
Satisfaction
Štefan Gašparík
Pri tomto drinku je spôsob prípravy úplne jednoduchý. Vychladíme (vyfrapujeme) si vhodný pohár ľadom. Ja som použil nízky pohár z hrubého skla. To preto aby dlhšie držal svoju teplotu. Možno by nebolo na škodu poháre vyťahovať pred podávaním z mrazničky. Ale to už je na každom, akú teplotu drinku prefereuje. Takže, do...

Recept Spiced G&T na Gastromenu.sk
Spiced G&T
Štefan Gašparík
Tento osviežujúci drink je tak jednoduchý, že si ho môžeš kedykoľvek doma sám pripraviť. Pripraviť si ho môžeš nie len pre seba ale aj na svojej ginovej párty pre svojich hostí, priateľov. Tu je postup: do šejkru pridaj postupne gin The Botanist, Passion fruit, ružové korenie a veľa ľadu. Vymixuj a cez sitko nalej do pohára...

Tower severná veža
Upútavka Tower severná veža
LIVE DJ SET NIGHT - DJ SHE KOO priamo z Dubaja vás zabaví po celú noc. To najlepšie z R´n´B a Latino vás nenechá sedieť. Začíname od 21.00 - 02:00 h. Tower - severná...
05.06.2020


Pizza & restaurant Halenár
Upútavka Pizza & restaurant Halenár
Objednaj si od nás pizzu, alebo iné jedlo podľa chuti a my Ti ho prinesieme priamo až domov alebo až do práce. Pizza & restaurant Halenár...
04.06.2020

Penzión a reštaurácia Sessler***
Upútavka Penzión a reštaurácia Sessler***
Objednaj si obedové menu v On-line donáške na Gastromenu.sk. Aktuálne rozvážame do 14:00 hod. Reštaurácia...
04.06.2020

Penzión a reštaurácia Sessler***
Upútavka Penzión a reštaurácia Sessler***
My nepanikárime :-) Zásob piva máme viac ako dosť, určite sa ujde aj tebe. Okrem obedového menu si môžeš objednávať aj naše pivo. Objednávaj v On-line donáške na...
04.06.2020

Restaurant & Café Maxim
Upútavka Restaurant & Café Maxim
Príď sa k nám naraňajkovať a my Ti spravíme raňajky podľa tvojho želania :-) Môžeš si vybrať z: 1. 120g Miešané vajíčka (podľa vlastného výberu) - A 3, 7...
03.06.2020


Pizza Piccolino
Upútavka Pizza Piccolino
Pri každom nákupe od nás na Gastromenu.sk ušetríš. Objednaj si už teraz a pripíš si svoj prvý kredit, ktorý môžeš neskôr použiť a zlacniť si tým svoju nasledujúcu...
03.06.2020

Reštaurácia na Majeri
Upútavka Reštaurácia na Majeri
Pri objednávke jedla v On-line donáške na Gastromenu.sk dostaneš kredit, ktorý môžeš využiť pri svojej nasledujúcej On-line objednávke. Pravidelne objednáš? Áno, za každým tým aj...
03.06.2020