Čo ti chýba na Gatromenu ? Pridaj svoj podnik na Gatromenu


Trendy 2020 v Gastronómii podľa ŠUHAJÍKOV

Tak, ako každá sféra má svoje trendy, má ich aj gastronómia. A ta slovenská vôbec nie je výnimkou.Toto je pohľad ŠUHAJÍKOV na trendy v gastronómii v roku...
11.01.2020   
» čítaj celý blog

Mar - tee - ni

Myslím, že toto remeslo je v celku jednoduché. Ale s jedným veľkým rozdielom :-) Musí Ťa to baviť! Postup toho miešaného drinku je opäť veľmi jednoduchý. Zober si šejker, pridaj...

Hedon coffee & cocktail

Trojičné námestie 3; 917 01 Trnava
Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk Hedon coffee & cocktail na www.gastromenu.sk
Manifestom baru je pracovať s poctivými a prémiovými surovinami a pretavovať ich do prvotriednych cocktailov. Hedon je celodenná prevádzka,...
» čekuj

Podujatie, ktoré poteší vaše zmysly!

Všetky vône, chute a farby sa skoncentrujú na prestížnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro. Gastronomické novinky, potraviny, víno a káva z celého sveta, lokálne aj exotické...
08.01.2020   
» čítaj celý blog

Dušan Křístek - Food fotograf 1. ligy

S Dušanom som sa spoznal, a môžem povedať, že to bolo na jednej sociálnej sieti. Ktorá to bola napíšem trochu nižšie. Osobne sme sa stretli na jednej vynikajúcej akcii, ktorá bola...
05.12.2019   
» čítaj celý blog

Šuhajíci pri panvici dnes varia v Košiciach

Kto nebol v Haliči, má ešte šancu zažiť túto kuchársku "údernú" formáciu v Košiciach a v Prešove. Veselá partia, ktorá ťa svojim kuchárskym umením vytrhne zo všedných dní, ktoré...
04.12.2019   
» čítaj celý blog

Šuhajíci pri panvici zajtra varia v Halíči

Kto by nechcel aby mu niekedy domov prišlo navariť komando úspešných a hlavne výnimočných kuchárskych odborníkov zo zoskupenia "Šuhajíci pri panvici"? Toho slova "komando" sa nemusíš...
26.11.2019   
» čítaj celý blog


Recepty na Gastromenu.sk


Batátový koláč bez lepku, bez múky a cukru
Silvia Kollárová
Zbožňujem byť kreatívna v pečení a vymýšľaní receptov mojich zdravších variant koláčov. Takisto to bolo aj v tomto prípade a zvolila som sladký zemiak batát, ktorý dokáže osladiť koláč bez pridania cukru. Batát je veľmi vďačný, môžete ho použiť či v sladkej aj v slanej kuchyni. U nás doma máme radi aj batátové hranolky s rôznymi bylinkami upečené v rúre. Môžete ho použiť do plnky, ako som zvolila v tomto koláčiku aj Ja. Mám rada, keď sú moje koláče vždy niečím zvláštne, či už vzhľadom alebo chuťou. Veľakrát upečiem koláč a objavujem vo svojich chuťových bunkách, vždy niečo nové a zaujímavé. Batát som skombinovala so sušenými ďatlami a mandľovou múkou. Cesto bolo neuveriteľne ľahké a sladulinké a v spojení s plnkou dokonalé. Ak zvolíte na vrch koláčika ešte tvarohovú plnku ako doplnok, neoľutujete. Ako sa vraví, k dokonalosti chýbal už len menší krôčik a tvarohová plnka to úžasne zladila. Prajem skvelé a radostné pečenie. Autor Silvia Kollárová.

◾ Od dnes milí fanúšici nájdete na stránkach Gastromenu.sk recepty aj od foodblogerky Silvii Kollárovej. Týmto sa jej chceme srdečne poďakovať a už sa tešíme na jej ďalšie zaujímavé recepty :-) Team Gastromenu.sk
Recept Batátový koláč bez lepku, bez múky a cukru na Gastromenu.sk

Potrebné suroviny na 10 porcií

  • Cesto:
  • 4 ks. vajíčka
  • 60 g. sušené ďatle
  • 1 dl. ryžového mlieka
  • 4 lyžice ryžového oleja
  • 2 hrnčeky surového zmixovaného batátu (sladkého zemiaku)
  • 1 lyžica kokosovej múky
  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžica karobového prášku
  • Plnka:
  • 1 ks. upečený batát (sladký zemiak zmixovaný na pyré)
  • 1/2 banána
  • 1 lyžica mandľového masla
  • 1 lyžička 100% bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru
  • Vrch:
  • 1/2 banánu
  • pár lyžíc upečeného batátu zmixovaného na pyré
  • 300 g. nízkotučného tvarohu
  • Postup prípravy

    Vajíčka si oddelíme. Sušené ďatle treba vopred aspoň na 3 hodinky namočiť do vody aby úplne zmäkli. Ďatle potom vymixujeme na kašu a spolu so žĺtkami vymiešame mixérom. Surový batát ošúpeme a opäť zmixujeme na drobno. Postupne pridávame ostatné suroviny do cesta a nakoniec opatrne vmiešame vyšľahané bielka so štipkou soli. Cesto vlejeme do menšej 18 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 180°C, asi na 50 - 55 minút. Po vychladnutí prekrojíme cesto na polovicu a naplníme plnkou. Batát na plnku upečieme a zmixujeme na pyré, pridáme ostatné suroviny, vznikne nám báječne chutná a sladká plnka. Vrch si môžete osviežiť tvarohovou plnkou, ktorá koláčiku dodá dokonalý zážitok spojenia všetkých chutí.