čo ti chýba na Gatromenu ?



Čerešňová bublanina (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)

Vajíčka si oddelíme a žĺtka s roztlačeným banánom vymiešame do penista. Pridáme kokosové mlieko, ryžový olej a postupne ostatné suroviny. Cesto vlejeme na menší plech, vystlaný...

Reštaurácia Važinka

Jedlá, ktoré chceš určite ochutnať :-)

Dlhoročnými skúsenosťami našich majstrov kuchárov je vytvorené menu, ktoré si zaslúži pozornosť. ◾ Sme...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Restauracia-Vazinka

Reštaurácia Važinka

Hľadáme nového kolegu do našej reštaurácie Važinka

Hľadáme nového kolegu do našej reštaurácie na pozíciu kuchár / kuchárka. nformácie na tel. čísle...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Reštaurácia: Reštaurácia Važinka Reštaurácia: Reštaurácia Važinka Reštaurácia: Reštaurácia Važinka

Reštaurácia na Majeri

3+1 pizza zdarma

Pri odbore 3 ks pizze dostaneš štvrtú pizzu zadarmo! Tešíme sa na tvoju objednávku...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Restauracia-na-Majeri

Reštaurácia Tri groše

AKCIA - Nápoj zdarma

Pri každej objednávke hlavného jedla a pizze z našej donáškovej služby ti ponúkame nápoj...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Restauracia-Tri-grose

Furman restaurant

Pochutnaj si na špecialitách z Furman Restaurant

Sme špecializovaní na typickú sýtu slovenskú kuchyňu, ale nechýbajú ani klasické jedlá modernej kuchyne....
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Furman-restaurant

Piváreň Pilsner Urquell

Sezónne grilovanie v pivárni Pilsner Urquell

Každú stredu, piatok a v sobotu sa môžeš tešiť na naše grilované špeciality. Grilujeme od 17:00 do 23:00...
» čekuj
Aktualizované: 18.07.2019
Pivaren-Pilsner-Urquell

Rotunda Spiegelsaal

Príď ochutnať naše Rotunda šmakocinky :-)

Dnes sa môžeš znovu tešiť na naše grilované špeciality - šmakocinky. V lete grilujeme každú stredu až do...
» čekuj
Aktualizované: 18.07.2019
Rotunda-Spiegelsaal

» pozri všetky akcie


Zvoní pizzi už umieráčik?

Že by už dobe, kde bola pizza v najväčšej obľube odzvonilo?

Nieeeeeé, ani náhodou!

Síce tejto dobe kraľuje streetfood (burgre, hotdogs a podobne), ale mojim názorom je, že toto jedlo je tak vytrvalé a historicky úspešné, že nám bude chutiť ešte niekoľko desiatok rokov.

Obdoby, kde klasický rajčinový základ sa mení na smotanový, čisto syrový, dokonca na rôzne ovocné drene, sa nemusia báť žiadneho neúspechu.

Za čias, kde sa moje kuchárske remeslo rozvíjalo, som ja skúšal rôzne recepty a učiac sa od rôznych majstrov, som neskôr tým majstrom ostal ja.

Kuchárskymi školami som prešiel na Slovensku, v Nemecku a v Rakúsku. Naučil som sa x spôsobov prípravy, a tým mám skúseností v najväčšej skromnosti na rozdávanie.

(blog pokračuje ďalej)
Pizza sa dá upiecť rôznymi spôsobmi.

Dá sa upiecť v elektrickej peci, kde sa teplota pohybuje okolo 350 C° Je to pec, kde jej spodok je vyložený šamotom. Asi najlepším spôsobom je pizzu piecť v peci vykurovanej drevom. Tam je pec vyložená šamotom celá. Obrovská teplota skracuje dobu pečenia asi na 2,5 minúty. Tým je zaručená chrumkavosť cesta a samozrejme aj samotných surovín.
Ďalej je to pečenie vo formách, ktoré urýchľujú samotnú prípravu pizze. V pizzériách, kde je každým dňom vyprodukované extrémne množstvo pízz, je to asi najjednoduchší spôsob výroby.

V neposlednej rade nesmiem zabudnúť na pečenie v domácich podmienkach.

Správne vymiesené a nakysnuté cesto, dobre vyhriata rúra je zárukou dobrej kvality upečenej pizze.

Tvarom sa nemusíme trápiť. Ako vidíš ja som zvolil tvar nejakých obdlžníkových tvarov, ktoré sa mi krásne zmestili na plech. Dôležité je si zosúladiť kysnutie a teplotu, ktorá o všetkom rozhoduje.

Je už na tebe, aké suroviny preferuješ na pizzi. Ja preferujem, že niekedy je menej viac. Čiže, keď chceš jesť chrumkavú pizzu, zober v úvahu moju radu a daj si na pizzu minimum surovín. Ale 100 ľudí je 100 chutí :-).

Tak mi ostáva zaželať ti pri výrobe a pečení príjemnú zábavu a dobrú chuť!

Pozri aj môj profil branislav.brezak na Instagrame.
Autor: Branislav Brežák Zdroj: Foto Branislav Brežák

« všetky blogy