čo ti chýba na Gatromenu ?



Čerešňová bublanina (bez lepku, bez laktózy, bez cukru)

Vajíčka si oddelíme a žĺtka s roztlačeným banánom vymiešame do penista. Pridáme kokosové mlieko, ryžový olej a postupne ostatné suroviny. Cesto vlejeme na menší plech, vystlaný...

Reštaurácia Važinka

Jedlá, ktoré chceš určite ochutnať :-)

Dlhoročnými skúsenosťami našich majstrov kuchárov je vytvorené menu, ktoré si zaslúži pozornosť. ◾ Sme...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Restauracia-Vazinka

Reštaurácia Važinka

Hľadáme nového kolegu do našej reštaurácie Važinka

Hľadáme nového kolegu do našej reštaurácie na pozíciu kuchár / kuchárka. nformácie na tel. čísle...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Reštaurácia: Reštaurácia Važinka Reštaurácia: Reštaurácia Važinka Reštaurácia: Reštaurácia Važinka

Reštaurácia na Majeri

3+1 pizza zdarma

Pri odbore 3 ks pizze dostaneš štvrtú pizzu zadarmo! Tešíme sa na tvoju objednávku...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Restauracia-na-Majeri

Reštaurácia Tri groše

AKCIA - Nápoj zdarma

Pri každej objednávke hlavného jedla a pizze z našej donáškovej služby ti ponúkame nápoj...
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Restauracia-Tri-grose

Furman restaurant

Pochutnaj si na špecialitách z Furman Restaurant

Sme špecializovaní na typickú sýtu slovenskú kuchyňu, ale nechýbajú ani klasické jedlá modernej kuchyne....
» čekuj
Aktualizované: 21.07.2019
Furman-restaurant

Piváreň Pilsner Urquell

Sezónne grilovanie v pivárni Pilsner Urquell

Každú stredu, piatok a v sobotu sa môžeš tešiť na naše grilované špeciality. Grilujeme od 17:00 do 23:00...
» čekuj
Aktualizované: 18.07.2019
Pivaren-Pilsner-Urquell

Rotunda Spiegelsaal

Príď ochutnať naše Rotunda šmakocinky :-)

Dnes sa môžeš znovu tešiť na naše grilované špeciality - šmakocinky. V lete grilujeme každú stredu až do...
» čekuj
Aktualizované: 18.07.2019
Rotunda-Spiegelsaal

» pozri všetky akcie


Kde sú ľudia, kde mám personál?

Po dvojmesačnom intenzívnom navštevovaní gastro prevádzok ponúkam môj pohľad o stave gastronómie v meste Trnava a jej okolia, čo sa týka pracovnej sily. Čiže ľudí, ktorí v tomto segmente pracujú.

Idem po poriadku.

Na začiatku môj obraz bol skoro nijaký. Vzhľadom na to, že dlhodobo žijem v Rakúsku, o dianí v gastronómii na Slovensku som mal hmlisté predstavy.

Gastronómii sa venujem, a s gastronómiou žijem už od roku 1991. Tá začala nejakými mojimi školskými časmi. Už počas školy, každé letné prázdniny, som intenzívne pracoval ako kuchár, alebo ako čašník.

Neskôr to boli už aj víkendy.

Po škole som nastúpil profesionálne okamžite do remesla, a v ňom som vydržal asi 10 rokov.
Prišlo obdobie keď som cítil, že gastronómii sa chcem venovať úplne inak.

Začal som sa jej venovať prostredníctvom, kde moji zamestnávatelia sa stali mojimi klientmi. Kde mojimi už vtedy nejakými skúsenosťami, som do nej prispieval spôsobom prezentovania sa gastro prevádzok cez internetový portál Gastromenu.sk

Za úspešnú dobu, kde nás aj ťažké časy zocelili a možno aj skoro položili, sa vraciam na pozíciu, kde sa opäť môžem naplno realizovať.

O zážitkoch z týchto bohatých rokoch na skúsenosti, napíšem niekedy inokedy.

Po mojej prestávke, kde som svoje gastronomické umenie rozvíjal v Rakúsku, sa opäť vraciam na slovenskú scénu, a tým vlastne vzniká táto úvaha, o ktorej tu píšem.


Túto fotografiu pozri aj ako príspevok z Gurmán festivalu BA, v mojom Instagramovom profile
Pred niekoľkými rokmi sa moji klienti sťažovali na nedostatok hostí a tým pádom na málo peňazí. Na reklamu sa dávalo minimum peňazí. Dokonca dovolím si tvrdiť, v krízových rokoch boli škrty tak drastické, že neprebiehala žiadna reklamná podpora, iba nutné veci v rámci nejakej zotrvačnosti.

Teraz je situácia taká, že s hosťami problém nie je. Tých je dosť!

Momentálne s akým problémom sa potýka segment gastronómie, a to myslím hlavne Trnavu, je nedostatok pracovného personálu. V 75% prípadov sa mi pri mojich stretnutiach v gastro prevádzkach sťažujú majitelia, že nemá kto robiť.

Otázka je, kde sú tí vyučení kuchári a čašníci? Kde sú tí odborníci, na ktorých bolo, je a stavia sa meno reštaurácie, hotela, kaviarne, baru a atď.

Toto je prvá časť blogu. Bude to trilógia! Sleduj ma aj naďalej, a príde aj dvojka aj trojka.


Sleduj môj profil branislav.brezak na Instagrame
Autor: Branislav Brežák Zdroj: Foto Branislav Brežák

« všetky blogy